Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Cinque Terre (foto: Aritours)
Cinque Terre

Cinqueterre navdušile blizu 190 izletnikov Radia Ognjišče in agencije Aritours

Radijski utrip | 02.10.2017, 18:52

Štirje avtobusi izletnikov so minuli konec tedna z več sodelavci Radia Ognjišče in vodniki agencije Aritours iz Maribora med drugim spoznavali svetovno znane Cinqueterre, kraje pod Unescovo zaščito. Iz Slovenije v Italijo smo se popeljali v zgodnjih jutranjih urah, v treh dneh smo doživeli veliko novega, zgradili in utrdili smo prijateljstvo ter bili prav tako deležni duhovne hrane, saj smo se vsak dan zbrali tudi pri sveti maši.

Prvi dan nas je pot vodila mimo Benetk in Padove do Bologne. Tam je bil naš cilj grič nad mestom, kjer stoji mogočno romarsko svetišče Madonna di San Luca, ki so ga naši predniki poznali pod imenom Mati Božja pri Bologni na Laškem. Med vožnjo smo občudovali 3,7 kilometra dolg pokriti arkadni hodnik, ki vodi iz mesta do veličastne bazilike. Sveta maša v njej je pustila nepozaben vtis. Ker smo ta dan obhajali praznik svetih nadangelov Mihaela, Gabrijela in Rafaela, je glavni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak v svoji pridigi med drugim spomnil na njihovo poslanstvo in na to, kako se prek njih razodeva Božja moč. "K vsem trem nadangelom se zatekajmo in jih prosimo posredovanja za naše življenje. Gabrijel naj nam izprosi Božje moči, da bomo zmogli kakor Marija spolniti Božjo voljo v vseh okoliščinah življenja. Mihael naj nas varuje pred vsemi napadi hudega duha, Rafael pa naj nam izprosi zdravja na duši in na telesu." Ob koncu bogoslužja smo bili deležni posebne milosti. V cerkvi namreč hranijo čudodelno ikono Marije z Jezusom, ki naj bi jo po izročilu naslikal sam evangelist Luka, ki smo si jo lahko bliže ogledali. A ne le to. Po tamkajšnjem običaju smo lahko s poljubom počastili tudi repliko te podobe. Po skupinski fotografiji smo se odpravili naprej. Pot smo nadaljevali mimo Firenc do mesteca Vinci, kjer nas je čakal obisk muzeja Leonarda da Vincija, popeljali smo se tudi do njegove rojstne vasi v bližini. Navdušeni nad njegovimi stvaritvami in izumi smo se nato podali še proti prestižnemu toskanskemu zdraviliškemu mestecu Monetcatini Terme, kjer smo povečerjali in prenočili.

Drugi dan smo zapustili Toskano, kjer smo na trenutke lahko uzrli prav filmske prizore pokrajine s cipresami, pinijami in oljkami. Naša naslednja točka je bila namreč ob Ligurskem morju. V obalnem mestecu Porto Venere smo se zbrali pri sveti maši v cerkvi Svetega Lovrenca in od tam pogled usmerili tudi v cerkev svetega Petra, ki stoji na pečini. V Porto Venere smo se vkrcali na ladjo in si nato najprej z morja ogledali pet slikovitih ribiških vasic, stisnjenih ob strmo obalo, ki jih je Unesco leta 1998 uvrstil na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Ustavili smo se v Monterosso al Mare in se sprehodili po ozkih uličicah ter poskusili tudi tipično hrano in pijačo. Nekateri so sončno vreme izkoristili za kratek počitek na obali in namakanje nog v še precej toplo morje. Pot smo nadaljevali z vlakom, pred La Spezio, kjer so nas pričakali avtobusi, smo si ogledali tudi Manarolo, še eno od petih slikovitih ribiških vasic, a nismo bili edini. Tudi ob koncu poletne sezone so namreč Cinqueterre polne turistov. Zadnja sobotna postaja je bil hotelski kompleks v okolici Parme, kjer smo prenočili in si nabrali novih moči za zadnji dan.

Začeli smo ga v eni od znamenitih sirarn. Seznanili smo se s pridelavo slovitega sira Parmigiano Reggiano in ga tudi poizkusili. Domačini so ob tem pripravili še degustacijo nekaterih ostalih domačih izdelkov. V sami Parmi smo si med drugim ogledali čudovito stolnico in baptisterij. Izlet smo sklenili s sveto mašo v Mantovi. Najprej smo se sprehodili po slikovitih mestnih trgih mimo stolnice in Vojvodske palače, zadnja točka, kjer smo se tudi zahvalili za novo izkušnjo, je bila v renesančni cerkvi svetega Andreja. Bogoslužje je vodil msgr. Trstenjak, v pridigi nas je nagovoril odgovorni urednik radia Tadej Sadar. Ker smo vstopili v mesec oktober, mesec rožnega venca, je spomnil tudi na to molitev. "Naj kot Elizabeta začutimo prisotnost Boga, prisotnost svetega, naj nas umirijo besede drugega dela molitve, polne slovenskih sičnikov in šumnikov. Sveta Marija … Prosi za nas grešnike … Kot bi hrupen svet nekdo miril s ssssssssss in ššššššššš … Naj te besede v naših molitvah v mesecu rožnega venca umirijo nas in svet do tišine, v kateri bo lahko spregovori Bog, ki zaradi spoštovanja naše svobode vedno govori v šepetu," je povabil. V kripti te mogočne bazilike hranijo tudi relikvije Svete Kristusove krvi. Ko smo tam zapeli pesem Kraljevo znamnje, nihče ni ostal ravnodušen. Hvaležni tudi za to priložnost smo se vrnili v Slovenijo.

"Zelo vesela sem takšnega potovanja, takšnih treh dni. Najprej nam je zelo dobro služilo vreme. Da smo lahko v soncu doživeli Cinqueterre, je bistveno. Tudi družba je bila izjemna, ljudje zelo prijazni in prisrčni, takoj smo se povezali, bili kot ena družina, kot da smo vsi iz enega kraja, da se poznamo že od prej … Nasmejani in dobrovoljni … To je največ, kar na takšnih potovanjih tudi pričakujemo, želimo, kar nas bogati," je ob sklepu izleta povedala Slavica Arih iz turistične agencije Aritours.

Radijski utrip, Dogodki
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.