Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

V Keniji prepovedali plastične vrečke, Slovenija še daleč od tega

Slovenija | 02.09.2017, 06:45

Še pred svetovnim dnevom molitve za skrb stvarstva so v Keniji zelo konkretno uresničili poziv papeža Frančiška in ekumenskega patriarha Bartolomeja k spoštljivemu in odgovornemu odnosu do našega planeta. Prepovedali so uporabo, izdelavo ali uvoz plastičnih vrečk, saj želijo zaščititi okolje. Kršitelje lahko doleti tako denarna kot tudi zaporna kazen. V Sloveniji smo daleč od tega. Bodo pa z letom 2019 v naši državi na vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke.

Samo veleblagovnice v Keniji so vsako leto predale približno 100 milijonov plastičnih vrečk. S prepovedjo njihove uporabe, izdelave ali uvoza se je ta afriška država pridružila več ostalim na črni celini, kjer to že velja. Med njimi so Ruanda, Mavretanija in Maroko. Po ugotovitvah Združenih narodov plastične vrečke v Keniji predstavljajo največji izziv pri odlaganju urbanih odpadkov, predvsem v najrevnejših skupnostih, kjer je dostop do sistemov ravnanja z odpadki in do zdravstvenega varstva omejen. Vlada se je zato odločila ukrepati.

V Sloveniji je vlada pred počitnicami sprejela uredbo, s katero namerava trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. S tem je v slovenski pravni red pravzaprav prenesla evropsko direktivo s tega področja, ki naj bi odpravila smetenje, spremenila vedenjske vzorce potrošnikov in spodbudila preprečevanje odpadkov. Cilj je do konca leta 2019 zmanjšati letno raven potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 na človeka in pod 40 na človeka do konca leta 2025.

"Ne smemo čakati države, da boo prepovedala plastične vrečke. Preprosto sami razmislimo in se odpovejmo stvarem, ki smetijo naše življenje," je povabila Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja. Kot je pred časom poudarila za naš radio, kupovanje z lastno vrečko iz blaga večinoma požanje pozitivno začudenje in tudi dodatna vprašanja.

Slovenija, Svet
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...