Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Zakonca Martin in Zinka Lorger (foto: Blaž Lesnik)
Zakonca Martin in Zinka Lorger

Včasih so otroci veliko raje hodili v šolo kot danes

| 30.08.2017, 16:21 Blaž Lesnik

Novo šolsko leto je tu, v oddaji Naš gost pa smo obujali in zapisovali spomine na šolske čase izpred več desetletij. V Prekorjah pri Celju smo obiskali upokojena učitelja Martina in Zinko Lorger. Letos sta praznovala 70 letnico poroke, njuni učenci pa nosijo krepko več kot osem križev.

Martin Lorger je v Zagorju (danes Zagorje pri Lesičnem, občina Kozje) začel poučevati takoj po vojni, v šolskem letu 1946/1947. V naslednjem letu se mu je, po poroki, pridružila žena Zinka. Zagorska učitelja sta bila do leta 1959, nato sta odšla v Šmartno v Rožni dolini, svojo poklicno pot pa končala na šoli v Vojniku.

92 letnika sta z jasnimi mislimi in natančnim spominom obujala spomine na številna šolska leta. Morda najzanimivejša so bila prva leta takoj po vojni, ko tudi svinčnikov niso imeli dovolj in so jih morali rezati na pol, pisali pa so na "škrniclje". Oba sta se v svoji učiteljski vlogi spopadla s številnimi izzivi, ki jih današnji učitelji ne poznajo več: od tega, da sta prezeble otroke, ki so v trdih zimah prigazili do šole, posušila in nahranila, do kopanja jarkov in elektrifikacije kraja. Vendar pa so, kot pravita, otroci takrat veliko raje hodili v šolo. Tistim, ki zaradi različnih okoliščin (delo na kmetiji ali vremenske razmere) kdaj ni uspelo priti, je bilo zelo hudo, ko so slišali, kaj vse so zamudili. Še vedno z rahlim zadržkom, a z zavedanjem, da so hvala Bogu drugi časi, sta tudi povedala, kako se s seznami tistih učencev, ki jih za božič ni bilo v šolo, nista ukvarjala in da sta obvezni jutranji pozdrav preskočila. "Namesto da bi rekli: za domovino s Titom naprej, sem jih vprašala, kako so kaj spali. Ko so odgovorili, da dobro, smo zapeli kakšno pesmico", se spominja Zinka Lorger. Drugi časi so se kazali tudi v avtoriteti učitelja "Učitelji smo bili spoštovani in ni bilo nikogar, ki bi se povzdigoval, vsi smo sodelovali."

Z nami sta delila spomine na prve šolske ekskurzije, ko sta učence z lojtrnikom ali tovornjakom peljala na Bled, kjer so prvič videli tako veliko jezero, ali v živalski vrt v Zagreb. Pri svojih letih sta še zelo pri močeh, skrbita sama zase: kuhata, urejata, pereta, likata..."Imam teto, ki je bila stara 109 let, mama in oče sta tudi dočakala več kot 90 let, nič nista bila bolna", pravi gospa Zinka, ki meni, da so za to "krivi" geni. "Vozniško sem tudi še dobila, rekli so, da se zanesejo name. Prav tako na moža, ki jo tudi ima. Kaj hočeš drugega?" Gospod Martin pa je v šali na vprašanje o receptu za dolgo življenje dodal: "Čisto preprosto je. Umreti ne smeš!".

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...