Robert Božič
Boštjan Smole
Rok Mihevc

Športna plezalka Janja Garnbret nova evropska prvakinja in podprvakinja

19.08.2017, 15:52 Petra Stopar

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je nova evropska prvakinja. Osemnajstletna Korošica je na evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer se športni plezalci in športne plezalke merijo v balvanskem plezanju, osvojila zlato v kombinaciji. Osvojila je tudi srebrno kolajno v balvanih. Uspeh Garnbretove pa je z bronom v balvanih dopolnil dvajsetletni Anže Peharc.

O nosilki zlate kolajne najboljše balvanske plezalke na stari celini je odločil superfinale. Slovenska tekmovalka je bila na vrhu povsem izenačena s srbsko tekmovalko Stašo Gejo. Obe sta preplezali štiri finalne balvanske smeri v enakem številu poskusov. V superfinalnem medsebojnem obračunu v eni balvanski smeri je odločal le en gib, v katerem je bila za malenkost boljša srbska tekmovalka, ki je vzela zlato, svoje prvo na evropskih prvenstvih, najuspešnejši Slovenki pa je pripadlo srebro.

Osemnajstletna Korošica je naslov evropske prvakinje, svojega prvega v članski konkurenci, osvojila v kombinaciji, na naslov evropske prvakinje v posamičnih disciplinah pa bo morala še počakati. Na evropskem prvenstvu v težavnosti v začetku julija v Campitellu v dolini Fassa je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu, kar je skupaj s srebrom v balvanih na EP v balvanskem plezanju v Münchnu zadoščalo za končno zlato odličje.

Kot zanimivost velja omeniti, da je tudi uspeh 19-letne Staše Gejo (delno) slovenski. Srbska tekmovalka, ki je po rodu iz Niša, živi v Mariboru, kjer študira, zadnja štiri leta pa je v Sloveniji trenirala skupaj z Garnbretovo pod vodstvom slovenskega trenerja Gorazda Hrena, selektorja članske reprezentance naše države.

Anže Peharc je osvojil bronasto kolajno, foto Luka Fonda
Anže Peharc je osvojil bronasto kolajno, foto Luka Fonda © Luka Fonda

Slovensko športno plezanje slavi nov uspeh s kar tremi osvojenimi kolajnami, popolnim kompletom zlatega, srebrnega in bronastega sijaja. Do brona se je s 15. dosežkom kvalifikacij zavihtel 20-letni Tržičan Peharc, s čimer je vpisal najboljši dosežek na mednarodnih tekmah najvišje ravni. Bera dosežkov slovenskih športnih plezalcev na evropskih prvenstvih je zelo bogata, vsega skupaj so slovenski športni plezalci na prvenstvih stare celine osvojili 20 kolajn. Garnbretova jih ima tri, pred dvema letoma v Chamonixu je bila srebrna v težavnosti, najuspešnejša Slovenka na EP je s sedmimi kolajnami Mina Markovič.

Jernej Kruder je v finalu evropskega prvenstva pristal pod stopničkami na četrtem mestu, Katja Kadić je vpisala osmo mesto, Julija Kruder je bila 17. V kvalifikacijah so plezali še Gregor Vezonik (29.), Urška Repušič (35.), Mina Markovič (53.) in Lana Skušek (56.).

Tekmovanje za evropsko prvenstvo je bil del dvojnega sporeda na olimpijskem stadionu v Münchnu, kajti tekmovanje v bavarski prestolnici je tudi sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih. Finale evropskega prvenstva je tako bil hkrati polfinale svetovnega pokala.

V večernem finalu bo slovenske barve od deveterice Slovencev branila Janja Garnbret, ki se bori za drugo mesto v skupnem seštevku letošnjega svetovnega pokala v balvanih. Skupna zmaga v seštevku sezone je že pred zadnjo tekmo pripadla Britanki Shauni Coxsey.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.