Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nadškof Hart na Radiu Ognjišče o lepoti Slovenije, veri in dobroti ljudi

Radijski utrip | 13.07.2017, 15:29 Petra Stopar

Svoj enotedenski obisk v Sloveniji je sklenil predsednik avstralske škofovske konference in nadškof v Melbournu Denis J. Hart. Spremljala sta ga še en avstralski škof, Leslie Tomlinson iz škofije Sandhurst, ter izseljenski duhovnik p. Ciril Božič. Nadškof se je srečal z nekaterimi slovenskimi škofi, duhovniki, redovnimi skupnostmi in verniki ter med drugim poromal na Brezje in Sveto Goro.

Pred vrnitvijo v Avstralijo smo nadškofa Denisa Harta, škofa Leslieja Tomlinsona, p. Cirila Božiča in p. Stanka Rozmana gostili tudi na Radiu Ognjišče, kjer je v radijski kapeli daroval sveto mašo v angleškem jeziku, nato pa v krajšem pogovoru v studiu strnil svoje vtise.

Nadškof Hart je sicer Slovenijo prvič obiskal pred petimi leti, letos pa je bil tu ravno v času praznovanja svojega zlatega mašniškega jubileja. Z rojaki ga bo praznoval 22. julija v melbournski katedrali sv. Patrika. Avstralski jubilant je ob prihodu na Brezje dejal, da je v Slovenijo prišel kot romar, v pogovoru za naš radio pa je dejal, da bo s seboj domov odnesel vtise »čudovitega popotovanja«, zaznamovanega z »lepoto naše dežele«, »z vero in z dobroto tukajšnjih ljudi«.

»Bil sem na Brezjah, kjer sem somaševal z nadškofom Stanislavom Zoretom, ki je dejal, da je za vsakega od nas življenje dar. Vsa ta leta sem se trudil, da je moje duhovništvo odgovor na ta dar. Šli smo tudi na Sveto Goro in v domače kraje p. Cirila, obiskali smo različna območja, med drugim tudi cerkev Sv. Trojice in Maribor. Domov bom odnesel spomin na vero ljudi, njihovo dobroto in pripravljenost do sodelovanja drug z drugim,« je povedal.

Kot predsednik avstralske škofovske konference je še dejal, da je nadškofija Melbourne zelo velika, ima milijon in pol katoličanov, slovenska skupnost, ki živi v okrožju Kew, pa ni daleč stran od njegovega domovanja. »Skupnost ter kulturno in versko središče Slovencev ni le njihovo stičišče v Melbournu, ampak je tudi zgled za vse nas druge, ki kaže, kako močna je vera Slovencev. Zato so zelo pomemben del naše Cerkve,« je poudaril v prepričanju, da je lahko slovenska skupnost zgled za ljudi v Melbournu.

Ob koncu smo predsednika avstralske škofovske konference vprašali o dogajanju v zvezi z njegovim predhodnikom, prefektom vatikanskega Tajništva za ekonomijo, kardinalom Georgem Pellom. Kot je znano, se zoper njega kopičijo obtožbe o spolnih zlorabah, tokrat o tem, da jih ni le prikrival, marveč da naj bi jih tudi sam zagrešil v 70. letih prejšnjega stoletja. Nadškof Hart je pri tem ponovil, da ima tudi kardinal Pell, tako kot vsak Avstralec, pravico do spoštovanja domneve nedolžnosti in do pravične sodne obravnave vse do razjasnitve dogodkov. Sodišče v Avstraliji ga bo zaslišalo v torek, celotni pogovor z nadškofom pa bomo prav tako objavili v prihodnjih dneh.

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.