Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Pšenica (foto: Robert Božič)
Pšenica

Quo vadis, žitna veriga?

Kmetijstvo | 10.07.2017, 12:42

Dogajanje na področju odkupnih cen pšenice kaže, da je dobro delujoča žitna veriga pravljica, pravi kmet Franc Kučan. Zadnji sestanek deležnikov je namreč prinesel nova presenečenja in kot kaže so se odkupovalci in mlinarji tudi letos odločili, da bodo uvedli še dodatne kakovostne parametre in tako namesto v štiri, pšenico razvrščali najmanj v šest kakovostnih razredov, kar je unikum v Evropi.

Kot je za naš radio povedal Franc Kučan, podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije, se letos borzne cene zvišujejo in trenutno pokrivajo stroškovnik pridelave žit, ki ga vsako leto izračunavajo na Kmetijskem inštitutu Slovenije. Težava pa je v tem, ker odkupovalci tudi letos ne želijo pravilno ovrednotiti stroška pridelave in trdijo, da borzne cene zanje niso sprejemljive, ker ne morejo povišati cen moke.

Lani borzne cene osnova, letos za odkupovalce nimajo pomembne vrednosti?

Napovedi z začetka meseca, še pred obilnim deževjem v Franciji, pravijo, da bo Evropa nažela približno 20 odstotkov manj pšenice, kot lani. Podobne napovedi veljajo tudi za Ameriko, pravi Franc Kučan, borzne cene pa se tam trenutno gibljejo okrog 185 EUR za tono zlatega zrnja. "Iz Rusije in Ukrajine prihajajo podatki še o nekaj višjih cenah, v Srbiji je proti špekulantom intervenirala država, na Hrvaškem pa ob dokaj povprečni kakovosti pridelanih žit vlada svojevrstna razpuščenost," pravi drugi mož Sindikata kmetov Slovenije in dodaja: " Nekaj je hudo narobe. Mlinarji in peki se ne povezujejo, ne planirajo, med seboj si konkurirajo in potem to zvaljujejo na kmete."

Največ ponuja Agrocorn

In medtem ko največji odkupovalci uvajajo še svoje dodatne kakovostne razrede, pa obstajajo tudi svetle izjeme, ki kmetom ponujajo več. Trenutno žito najboljše plačuje podjetje Agrocorn iz Turnišča. Slednje je tudi prvo objavilo odkupne cene žit za letošnjo sezono in se teh cen tudi drži, poleg zelo ugodnih pogojev odkupa pa za najboljšo pšenico - izboljševalko kmetom ponujajo 175 EUR za tono. Direktor Edvard Špilak pravi, da jih je interes kmetov presenetil: "Ne odbijamo nobenih stroškov odkupa, niti primesi, ampak obračunavamo en odstotek kala, tako da se je v letošnjem letu kar nekaj novih pridelovalcev odločilo in žito prodalo nam." V Agrocornu trenutno nimajo težav s kapacitetami odkupa in pričakujejo, da bodo lahko prevzeli vse žito, ki ga bodo kmetje ponudili.

Več boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji, ki se začne ob 11.00!

Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.