Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi (foto: http://www.digitalglobe.com/)
Poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi

Vrh G 20 v Hamburgu brez vidnejšega napredka

Svet | 09.07.2017, 13:19 Tone Gorjup

V Hamburgu se je končal vrh skupine razvitih in hitro razvijajočih se držav, članic skupine G20. Na njem se je pokazalo, da za prosto trgovino in uveljavitev pariškega podnebnega sporazuma ni hitrih rešitev; še bo potrebno skupno delo. Udeležence vrha je na to spomnil tudi papež Frančišek, ki jim je poslal posebno sporočilo. Vrh so spremljali tudi protiglobalisti, ki so srečanje zanamovali z vandalizmom in nasiljem.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju pozdravila sprejetje kompromisa glede proste trgovine in hitre implementacije pariškega podnebnega sporazuma. S popuščanjem na obeh straneh se je vrh izognil zaostrovanju spora glede proste trgovine. Zdaj je jasno, da prosta trgovina in odprti trgi tudi v krogu gospodarskih velesil niso več sami po sebi umevni. Merklovo veseli tudi zaveza nadaljnji podpori boju proti podnebnim spremembam, čeprav se ZDA skupni zavezi niso pridružile. Trump namreč vztraja pri škodljivosti sporazuma za ameriško gospodarstvo, preostali voditelji pa so ZDA pripisali izoliranost na področju okoljske politike. Po koncu srečanja se je oglasil tudi turški predsednik Erdogan, ki je zagrozil, da bi Turčija lahko odstopila od podnebnega sporazuma.

Merklova sicer vidi napredek vrha G 20 v tem, da so zdaj stališča posameznih držav do vprašanj proste trgovine in podnebnih sprememb jasna, kar je pogoj za nadaljna pogajanja. Pomenljivo je tudi sporočilo papeža Frančiška, ki ga je poslal svetovnim voditeljem G20 v Hamburgu. Pozval jih je, naj si prizadevajo za oblikovanje bratske, pravične in mirne družbe. Papež je ob tem navedel štiri temeljna načela, ki bi lahko prispevala svoj delež k uspehu srečanja. Kot je opozoril, je čas pomembnejši od prostora; zaveda se namreč, da so globana vprašanja povezana med seboj in da ne obstajajo takojšnje in v celoti zadovoljive rešitve. Voditelje je povabil k prizadevanjem za iskanje edinosti, enotnosti, kaj naj prevlada nad konflikti. Potrebno je iskati skupna finančna in trgovska pravila, ki dopuščajo celostni razvoj vseh. Spomnil je tudi, da je dejansko stanje pomembnejše od idej in načrtov. Dodal je še, da so celostne rešitve pomembnejše od delnih. Rešitve morajo biti trajne ob tem pa morajo upoštevati učinke na vse države in vse prebivalce sveta.

V pristaniškem mestu, ki je gostil vrh skupine G20, so se tudi ponoči nadaljevale nasilne demonstracije in spopadi protestnikov s policijo. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je bilo pri tem ranjenih več policistov. Nasilneži so zažigali barikade in avtomobile, metali so steklenice in ropali prodajalne. Policija je odgovorila z vodnimi topovi. Skupaj je bilo od četrtka, ko so se začeli protesti, ranjenih več kot 200 policistov, prijeli pa so več kot 140 ljudi. Kanclerka Angela Merkel je ob koncu vrha obsodila nasilje in uničevanje, a obenem zagovarjala odločitev za izvedbo vrha v Hamburgu. Oškodovancem pa je obljubila pomoč.

Svet
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...