Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup
bolnišnica Bambino Gesu' (foto: Vatican insider)
bolnišnica Bambino Gesu'

Je bolnišnica Bambino Gesu' res kršila predpise?

Svet | 05.07.2017, 13:37 Marjana Debevec

Tiskovna agencija Associated Press je objavila daljšo raziskavo o domnevnih večletnih kršenjih predpisov v otroški bolnišnici Bambino Gesu', ki je v lasti Vatikana. Vzrok za številne probleme je bil po pisanju omenjene agencije v tem, da so vodilni želeli čim več privarčevati. Raziskava se nanaša na leta med 2008 in 2015. Vatikan pa po drugi strani trdi, da so raziskave zelo nejasne in polne neresničnih domnev.

Po pisanju agencije Associated Press naj bi Vatikan opravil dve preiskavi v bolnišnici Bambino Gesu'. Zanimalo naj bi jih predvsem povečano število operacij in odprtje hčerinskih družb na jugu Italije, obenem pa znižanje stroškov delovanja ustanove.

Prva komisija naj bi sklenila, da so nepravilnosti zelo razširjene po vsej bolnišnici in sicer z namenom, da bi znižali stroške in povečali dobiček bolnišnice.

Omenjene obtožbe naj bi ovrgla naslednja preiskava iz leta 2015. Slednja je izpostavila le pomanjkanje prostorov za intenzivno terapijo, kar pa si je vrh bolnišnice prizadeval rešiti.

Poglejmo zdaj nekatere konkretne očitke na račun delovanja omenjene vatikanske bolnišnice.

Leta 2011 se je na oddelku za otroke s tumorjem pojavila bakterija, odporna na antibiotike, zaradi česar je v razponu 21 mesecev umrlo osem otrok. Po mnenju nekaterih strokovnjakov, ki jih navaja Associated Press, bi lahko okužbo omejili veliko prej. Bolnišnica Bambino Gesu' pa odgovarja, da so prav nasprotno od leta 2006 do leta 2016 za skoraj 80 odstotkov zmanjšali število bolnišničnih okužb in tako dosegli število, ki je nižje od povprečja v evropskih in ameriških bolnišnicah.

Bolnišnica je zavrnila tudi obtožbe, da naj bi uporabljali slabše igle ter neprimerno ravnali z zdravili, da bi prihranili denar.

Zadnji očitek pa se nanaša na vedno večje število posegov, saj bolnišnica od države za vsako operacijo dobi plačilo. Zato naj bi skrajšali tudi čas anestezije, med eno in drugo operacijo pa naj bi imeli let pet minut časa za sterilizacijo prostora.

Bolnišnica trdi, da je ta očitek, da naj bi se bolniki prekmalu zbujali iz anestezije, sramoten. Med enim in drugim posegom pa je minilo od 12 do 15 minut. Operacijske dvorane so bile po zagotovilih vodstva bolnišnice očiščene po standardnih predpisih.

PREDSTAVLJENO POROČILO ZA LETO 2016

Vodstvo pediatrične bolnišnice Bambino Gesù je v torek predstavilo zdravstveno in znanstveno poročilo za leto 2016. Bolnišnica je lani naredila 339 presaditev organov in tkiv, imela je 9.600 pacientov z 'redkimi' diagnozami, 3.700 družinam je nudila 93.120 nočitev brez plačila in sprejela 102 humanitarna primera tujih pacientov.

Bambino Gesù je tudi edina evropska pediatrična bolnišnica, kjer izvajajo vse vrste presaditev. Zahvaljujoč dobri praksi se je število neprimernega zdravljenja vidno zmanjšalo s 26 odstotkov leta 2012 na 7 odstotkov leta 2016.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...