Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Bodo Charlieja uspeli rešiti?

Svet | 04.07.2017, 09:55 Marjana Debevec

V svetu se vrstijo molitvene pobude in podpora staršem 10 mesečnega Charlieja iz Velike Britanije, ki naj bi ga zaradi redke genetske bolezni kljub nasprotovanju staršev odklopili iz aparata za dihanje. Tako so najprej določili njegovi pediatri, nato britanski sodniki in nazadnje še Evropsko sodišče za človekove pravice. Po njihovi oceni je smrt za Charlija njegova največja korist, saj gre pri omenjeni bolezni za odmiranje mišic in okvaro možganov. Podporo staršem pa sta izrekla papež Frančišek in ameriški predsednik Donald Trump.

Londonski pediatri so bili v prvih mesecih pripravljeni izvesti nadaljnja zdravljenja, toda kmalu so začeli trditi, da bi bili vsi poskusi terapije zaman. Vse to je botrovalo njihovi odločitvi, da dojenčka ni več smiselno ohranjati pri življenju.

Zaskrbljena starša Connie in Chris sta po širokem poizvedovanju vstopila v kontakt z ekipo zdravnikov v ZDA, ki zdravijo podobne genetske bolezni. Ti bi Charliju omogočili poskusno zdravljenje, ki bi mu sicer le podaljšalo in olajšalo življenje. Ker londonska bolnišnica stroškov zdravljenja ni pripravljena kriti, je Charlijeva mama v zelo kratkem času pridobila preko 83.000 donatorjev in tako zbrala dovolj sredstev, da se mu omogoči terapija v ZDA.

Londonska bolnišnica pa je Charliju je prepovedala potovanje v ZDA in preko sodišča v aprilu dobila dobila odobritev, da dojenčka izklopi z aparatov. Starša sta se obrnila še na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa je prejšnji teden podprlo bolnišnico.

Dojenček, ki ne more govoriti, je medtem prebudil mednarodno solidarnost. V zadnjih tednih se je po številnih evropskih mestih zvrstilo veliko molitvenih bdenj, miroljubnih protestov pred londonskim vrhovnim sodiščem, odprlo se je več spletnih peticij, toda nič se ni premaknilo.

Zanj se je dvakrat, in sicer v petek in v ponedeljek, zavzel tudi papež Frančišek, bolnišnica Bambino Gesu' v Rimu pa ga je pripravljena sprejeti na zdravljenje. Odzval se je celo ameriški predsednik Trump, ki je v tvitu zapisal, da bodo z veseljem pomagali, če le lahko pomagajo. Neka bolnišnica v ZDA pa se je ponudila, da bi otroka zdravila brezplačno. Britanska premierka Teresa May je ob tem zatrdila, da so vse njene misli namenjene otroku in njegovim staršem.

molitvena bedenja
molitvena bedenja © Iskreni.net

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...