Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Samostan Cetinje (foto: Tone Gorjup)
Samostan Cetinje

FOTO: 4. dan 15. počitnic RO: Njeguši in Cetinje - stara črnogorska prestolnica

Radijske počitnice | 18.06.2017, 21:53

Podobno kot sobota, se je začel tudi Gospodov dan. Po nedeljski maši so si nekateri počitnikarji oblikovali dan po svoje, drugi pa so se odpravili na tako imenovano „Črnogorsko turo“. Pot jih je vodila skozi Budvo v Kotor, nato pa v strmine kamnitega Lovčena, po cesti, ki je že v srednjem veku povezala Kotor s starodavno prestolnico Črne Gore, v Cetinje. Večer pa je zaznamoval počitniški kviz.

Nad zalivom Boka Kotorska se dvigajo „lovčenske serpentine“, ki so del ene najlepših panoramskih gorskih cest. Sredi mogočnega Lovčena leži skrita dolina s starodavno vasjo Njeguši. Iz nje izhaja znana rodbina vladik in vladarjev, ki so 200 let vodili Črno Goro. Med njimi je najbolj znan Petar II. Petrović Njegoš, rojen 1813. Vzgajali so ga v cetinjskem samostanu. Star komaj 17 let je postal vladika - verski in svetni vladar Črne gore. Uveljavil se je tudi kot filozof in pesnik. Njegovo najbolj znano delo je epska pesnitev Gorski venec, ki jo je posvetil svoji domovini. Lahko bi ga imenovali črnogorski Prešeren. Umrl je star komaj 37 let. Pokopali so ga na Lovčenu. Nad njegovim grobom so pozneje postavili mavzolej po načrtih Ivana Meštrovića.

Cetinje
Cetinje © Tone Gorjup

Pod vrh Lovčena so se podali tudi številni počitnikarji. Seveda jih je čakal še obisk Cetinja, z znamenitim samostanom, v katerem so leta 1493 natisnili prvo knjigo v slovanskem jeziku. Stari del nekdanje prestolnice, ki je zrasla na kraški planoti, je tudi sicer en sam muzej, zato je še danes kulturna prestolnica države. Zvečer je bil na programu počitniški kviz v katerem so počitnikarji spoznavali Slovenijo. 

Kapelica na Lovčenu
Kapelica na Lovčenu © Tone Gorjup
Prispevek v Utripu dneva

S soncem obsijana črnogorska obala nas je tudi v nedeljskem jutru zvabila na plano, da se naužijemo lepot stvarstva. Zato je bila nedeljska sveta maša, ki jo je ob somaševanju urednika RO msgr. Francija Trstenjaka in duhovnika Draga Svetka daroval nadškof Alojz Uran, še toliko bolj doživeta. Nadškofova beseda nas vsakič ogreje. „Gotovo, da spremenjene razmere v katerih smo, ko smo na počitnicah, ko smo na potovanju in se srečujemo z različnimi ljudmi, morda tudi z nekaterimi prvič, so priložnost, da odprejo našo notranjost, da se tudi bolj odpremo Bogu in božjim navdihom tako, da lahko napolnimo tudi tiste prostorčke naše duše, ki jih morda v vsakdanjem življenju včasih malo zanemarimo,“ je dejal nadškof msgr. Uran.

Tudi sicer je sestavni del vsakega počitniškega dneva sveta maša. Za prvo skupino že v četrtek v katedrali Srca Jezusovega, v petek pa smo se vsi skupaj prvič zbrali v cerkvi sv. Blaža v Stonu ob vhodu na polotok Pelješac. Svetko je spregovoril o besedi, ki nagovarja srce. „Vsi napori so zaman, če Bog ne daje svojega blagoslova, če dopustimo, da skozi nas piha duh tega sveta, ne dopustimo pa, da bi pihal Duh Božje ljubezni.“

V soboto smo imeli prvo mašo v hotelski dvorani, v ospredje pa postavili Marijo in sicer v luči 100-letnice fatimskih prikazovanj. O tem, zakaj je na radijskih počitnicah vsak dan Gospodov dan in dan počitka obenem pa je msgr. Trstenjak dejal: „Zato, ker postavimo temelj v Gospodu. Gospod nam odvzame vse tiste skrbi in ko je človek prost, ko je njegova duša prosta potem lahko res počiva. In mislim, da se na počitnicah to lepo uresničuje, da imamo tako Gospodov dan in dan počitka.“

Navdušeni so tudi počitnikarji. Branka Danilovič iz Ptuja je dejala, da je zbrala že veliko lepih vtisov. „Vso to vzdušje, ko zapoje več kot 350 ljudi je neverjetno. Preprosto se dvigneš k Bogu in k Svetemu Duhu.“ Silva Globočnik pa je dejala, da so tudi letošnje počitnice nekaj prečudovitega. „Mediteran ustvari vedno eno tako posebno vzdušje,“ je dejala.

Počitniški kviz
Počitniški kviz © ARO

Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.