Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Ne dovolite, da vam ukradejo počitnice!

27.06.2017, 21:40

Pred koncem počitnic sem na svoj fb profil zapisala: „Prijazna prošnja. Vsi, ki čutite potrebo po objavljanju spričeval in vseh priznanj svojih otrok na fb, prosim, da pred tem otroka objamete, mu čestitate, namenite svoj čas, v mivko narišite sonce, skupaj skačete do neba in se veselite življenja. Le tako bo vedel, da ste nanj res ponosni. Hvala. Vse ostalo je ...“

In v enem od komentarjev je pisalo: „Vse ostalo je samopromocija.“ Bo objava spričevala našemu otroku mogoče prišla prav na razgovoru za službo? Je to del načrtovanja prihodnosti svojega otroka? Vprašanja so zgolj retorična in verjamem, da ste si sami odgovorili nanje.

Zagotovo pa je veselja tega tedna začetek počitnic. Iz srca jih privoščim otrokom, ker bodo dva meseca brezskrbno počeli tisto, kar imajo radi. Resnično upam, da bodo imeli čas za to. In tudi tisto, kar jim sicer ne diši preveč – počitniško delo, dnevna domača opravila.

Žal so počitnice postale tudi tržno blago in zato otroci hodijo na vse mogoče tečaje, počitnikovanja, delavnice, da ne bi v življenju česa zamudili. A v resnici potrebujejo počitek, odklop, če želite, in preživljanje časa z najbolj dragocenimi osebami svojega življenja, z družino. Bolj pomembno kot kje je s kom. Tudi to, da jim je kdaj dolgčas, je dobro, saj imajo takrat čas, da se rodijo najboljše ideje. Trend nekaterih sodobnih staršev je, da izdelajo načrt za prihodnost svojega otroka. Kako globoko lahko posegamo v to otrokovo odločitev, je večno vprašanje. Bolj primerno kot poseganje je seveda usmerjanje. A kam?

To je vprašanje, s katerim sem se srečala tudi pretekli teden, ko sem bila na okrogli mizi z naslovom Poklici prihodnosti. Pravzaprav jih je nemogoče napovedati. Futuristi pravijo, da 60 odstotkov poklicev še ni odkritih, čeprav se še nikoli niso tako spreminjali kot danes. Rojevajo se novi in v Sloveniji je po besedah Saše Boštjančič eden zanimivejših novih poklicev strokovnjak, ki skrbi za srečo zaposlenih. Takih in podobnih delovnih mest bo vedno več. Poleg tega pa digitalizacija in robotizacija narekujeta hiter tempo sprememb in najdemo poklice, ki jih pred desetimi leti ni bilo: voznik dronov, strokovnjak za 3D tisk.

Na tej okrogli mizi je bil eden od sodelujočih tudi Igor Pavletič, ki je prevedel knjigo 4. industrijska revolucija. Med drugim je poudaril, da so tehnološke inovacije vedno uničile nekaj delovnih mest, ki pa so jih nadomestile z novimi na drugem področju in morda celo na drugi lokaciji. Za primer vzemimo kmetijstvo. Na začetku 19. stoletja se je v ZDA 90 odstotkov ljudi ukvarjalo s kmetijstvom, danes pa manj kot dva odstotka in ustvarjajo presežke hrane. Zgodovinsko gledano smo torej vedno uspeli najti delo ljudem, ki so bili žrtev tehnoloških inovacij. „Verjamem, da bo tokrat težje,“ pravi Pauletič: „ ker avtomatizacija posega v povsem nove sfere. Če so tehnološke inovacije doslej rezale delovna mesta predvsem v primarnem in sekundarnem sektorju, zdaj postaja talec avtomatizacije storitveni sektor. Delo v izjemno raznolikih poklicih, kot je delo odvetnikov, bančnih analitikov, zdravnikov, novinarjev, računovodij, zavarovalniških zastopnikov ali knjižničarjev, bo morda delno ali v celoti avtomatizirano prej, kot to pričakujemo. Z gotovostjo trdim, da smo že zdavnaj preživeli obdobje, ko je bil en sam poklic dovolj, da je nekdo dočakal upokojitev.“

Časi so drugačni in še se bodo spreminjali. A ljudje ostajamo in roko na srce, vedno dlje časa živimo. Zato bodo in gredo spremembe tudi v to smer. Dobro bi bilo, da bi delo spet postala večja vrednota, saj bomo delali vse do … Ja, čim dlje, kajne. Lažje nam bo, če bomo imeli delo radi. Kaj bodo delali naši otroci? Kdo ve, tega ne moremo napovedati. Pomembno je, da jih naučimo učiti se, ohranjati radovednost in se prilagajati na spremembe. In ko se nam bodo naslednjič smilili ob učenju matematike ali pa pesmice na pamet, vedimo, da je to delo, ki ga morajo oni opraviti na svojem nivoju in tako hranijo svoje možgane, ki jih bodo urili še zelo dolgo. Pravzaprav vse življenje.

Namesto konca pa citat filozofa in podjetnika Setha Godina: Na razpolago imate vse, da ustvarite nekaj, kar je veliko večje od vas. Sedaj pa zavihajte rokave in se podajte na pot uresničevanja svojih sanj. In moj dodatek: Preden na novo zavihate rokave, ne dovolite, da vam ukradejo počitnice! Uživajte.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...