Damijana MedvedDamijana Medved
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko

Dr. Borut Vrščaj: Verjemite stroki!

Hrana in okolje | 26.05.2017, 10:10 Rok Mihevc

Požar v Kemisu in onesnaženje, ki mu je botroval, sproža številna vprašanja. Predvsem okoliški prebivalci so zaskrbljeni za svoje zdravje in zdravje svojih otrok in se sprašujejo, kako lahko do take tragedije sploh pride. Aktualno problematiko glede onesnaženosti tal je v tokratni Svetovalnici predstavil doc. dr. Borut Vrščaj, predstojnik Oddelka za kmetijsko ekologijo in naravne vire na Kmetijskem inštitutu.

Pred dvema dnevoma je bilo javnosti predstavljeno nekaj rezultatov prvih analiz, ki kažejo, da naj bi do onesnaženja zemlje s težkimi kovinami ne prišlo, pokazalo pa se je tudi, da so na nekaterih področjih tla hudo onesnažena že od prej, kot posledica odlaganja odpadkov nekdanje Industrije usnja na Vrhniki.

Moramo pa tudi povedati, da so v teku analize vzorcev tal vzetih po nekaj dneh po požaru, predvsem pa vsi čakamo na analize vzorcev tal in kmetijskih rastlin, ki bodo razjasnili sliko, kako je s strupi, ki so lahko posledica gorenja plastike, predvsem dioksin.

Onesnaženost s težkimi kovinami je zelo pereč problem, saj, ko je zemlja enkrat onesnažena, težko kaj naredimo. »Zrak in voda se hitro zamenjata, pri tleh pa imamo popolnoma drugačno situacijo. Tla so imenitna past, strupene in druge snovi se v tleh ujamejo, se vežejo na drobne delce in od tam se vračajo v vodo, rastlino, živali, človeka...« Po njegovih besedah so stroški čiščenja tal izjemno veliki – od 100.000 do milijon evrov na hektar.

A tla na Vrhniki so onesnažena predvsem zaradi Industrije usnja Vrhnika, ki sicer ne deluje več. Strojenje usnja in uporaba kemikalij pri tem več desetletij je prineslo svoje. »Moramo pa tudi vedeti, da so se onesnaževanja dogajala skozi celotno človeško zgodovino, kovine, ki jih je človek največ prispeval pa so svinec, cink, kadmija, arzena.« Človek se s težkimi ves čas, realtivno kratek čas pa ve, kako so lahko strupene.«

Vrtne rastline iz zemlje vse različno potegnejo onesnaženja in jih vlagajo v svoje plodove. Nekatere so bolj, druge manj problematične, razlikujejo pa se po tem, koliko težke kovine potegnejo in kam jo razporedijo. »Če razporejajo v liste in te liste jemo, npr. solata je tak primer, potem dobimo praktično vse kovine, ki jih je solata potegnila v svoje liste.« Drugače pa je pri paradižniku, v plodu kovin ni, ali jih je zelo malo. »Tveganje za vnos težkih kovin v naše telo je različno glede na to katere plodove jemo.«

Velik sprejem: špinača, solata, endivija, artičoka, kreša, korenje, repa
Srednji sprejem: čebula, por, ohrovt, pesa krompir
Manjši sprejem: zelje, ohrovt, zelena, cvetača, jagodičje
Majhen sprejem: grah, sadno drevje, fižol, bučke, kumare, paradižnik

Več informacij si lahko preberete na tej povezavi!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...

Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik) Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik)

Koliko glasov za izvolitev potrebuje novi papež?

Kardinali z vsega sveta se v teh dneh zbirajo na kongregacijah, na katerih se pogovarjajo o usmeritvi Cerkve v prihodnje. V sredo popoldne se bo začel konklave, že dopoldne pa bo somaševanje za ...

Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak) Božo Zuanella (photo: Matjaž Merljak)

Umrl zadnji čedermac

V bolnišnici v Vidmu je včeraj umrl Božo Zuanella, župnik v Tarčmunu in Sovodnji. Čez mesec in pol bi praznoval šestdesetletnico duhovništva, decembra bi dopolnil 84 let. Bil je tudi zbiralec ...