Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
P. Ivan Bresciani DJ (foto: Matjaž Merljak)
P. Ivan Bresciani DJ

JRS v Libanonu pomaga tudi muslimanom

Oddaje | 17.05.2017, 12:21 Matjaž Merljak

Gost oddaje Gradimo odprto družbo je bil p. Ivan Bresciani, provincial slovenskih jezuitov, ki je bil pred kratkim na jezuitskem srečanju v Libanonu, med katerim so obiskali tudi begunska taborišča, kjer pomaga tamkajšnje Jezuitsko združenje za begunce.

P. Brescianija so v Libanon povabili tamkajšnji jezuiti, da bi lahko bolje spoznali jezuitsko delo za begunce na Bližnjem vzhodu.

Libanon je majhna dežela, ki imam štiri milijone prebivalcev, a je sprejela več kot milijon beguncev iz Sirije. "Ob takem podatku se vsak vpraša, kako je to mogoče? To so begunci, ki nimajo denarja, da bi lahko prišli v Evropo in potrpežljivo čakajo, da se vojna konča in da se bodo lahko vrnili v domovino. Srečali smo se z begunci v šolah in begunci v šotorih. Pripovedovali so nam njihove zgodbe in kako so zapustili domovino in se nastanili v sosedni državi. V tem trenutku je od 3 do 5 milijonov beguncev, ki se premikajo znotraj Sirije iz enega kraja v drugega samo, da bežijo pred vojno."

P. Bresciani je povedal, da je neko begunsko taborišče veliko kot ena vas, a je to zelo urejen prostor: "Šotori so enake velikosti in znotraj vsakega šotora je od pet do petnajst beguncev."

Presenetljivo je, da taborišče predstavlja trgovino - begunci morajo plačati mesečno najemnino kmetu, ki je lastnik zemlje. Na drugi strani begunec, ki pride v Evropo, brezplačno prejme hrano in obleko. P. Bresciani dodaja: "Moramo vedeti, da je vsaka vojna tudi priložnost velikih zaslužkov. Ne samo, da se orožje prodaja na veliko, ampak tudi begunci predstavljajo vir dohodka. Združeni narodi namenijo za vsakega begunca določeno vsoto na mesec in ves ta denar se potem obrača v taboriščih. Na koncu vsega so najbolj izkoriščeni begunci."

Jezuitsko združenje za begunce JRS na Bližnjem vzhodu skrbi za begunce ne samo v Libanonu, ampak tudi v Siriji. Namen združenja sicer je, da vstopi v akcijo šele v drugi fazi, ko se kaže potreba po vzgoji in šolah. V tem primeru pa je združenje postalo dejavno tudi v prvi fazi, ker trenutno vsak dan razdeli približno 9.000 obrokov hrane. V Siriji združenje poleg vzgoje nudi tudi hrano in zavetišče, v Libanonu se pa posveča predvsem osnovnim šolam v taboriščih in usposabljanju žensk, da se lahko izurijo v različnih poklicih kot so na primer: frizerstvo, računalništvo in šivanje itd. Trenutno ima jezuitsko združenje postojanko v Alepu, Damasku in Homsu. Druge postojanke se nahajajo v Libanonu predvsem v Tanailu.

Kot je še dejal p. Bresciani, jezuiti, ki delajo v Libanon in Siriji, upajo, da bi se vojna čimprej končala in da bi se begunci lahko vrnili v domovino. Zavedajo se pa, da je stanje zelo težavno in da ne bo enostavno najti skupne rešitev med velikimi državami, ki so vpletene v to vojno. "Sirija ni Egipt in niti Libija in prav zato so se stvari še bolj zakomplicirale. Nihče ni predvidel, da bo odstranitev diktatorjev sprožila tako velike spremembe, ki vodijo v še večje nasilje. Mogoče pa je kdo tudi to želel in upal, da bo muslimanska pomlad prinesla več svobode in upanja, kar pa se ni izkazalo. Zaradi vseh teh sprememb kristjani danes še bolj trpijo v teh državah."

Nagovorilo ga je, da jezuitska služba za begunce pomaga vsem beguncem, ne glede na to ali so kristjani, muslimani ali pa sploh neopredeljeni. "Tisti, ki najbolj trpijo so preprosti in revni ljudje, ki se ne strinjajo s to vojno. So primeri v vaseh, kjer si muslimani in kristjani pomagajo in se podpirajo, ker vedo, da je ta vojna mirjenje moči velikih držav. Prej ni bilo tako. Velika podjetja nestrpno čakajo, da se vojna konča, da bodo takoj vstopila in z denarjem ponovno zgradila porušeno domovino. Preprosti ljudje pa ne bodo imeli nobene besede pri tem."

Novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine. 

Dejavnosti v francoskem Jezuitskem združenju za begunce

P. Antoine Paumard, direktor francoskega Jezuitskega združenja za begunce, poroča, da je bilo preteklo leto polno izzivov, pa tudi novega upanja za boljšo povezavo in dobrodošlico za begunce.

V letu 2016 je Francija zabeležila 13-odstoten porast prosilcev za mednarodno zaščito. Samo polovica prosilcev teh je dobila zatočišče. Zato francosko Jezuitsko združenje za begunce izvaja projekt »Dobrodošli«, kjer sprejema prosilce za mednarodno zaščito na domačih naslovih. Mreža različnih domov in ustanov je dobrodošla, saj prosilci dobijo možnost, da so od štirih do šest tednov nastanjeni pri družinah. To leto so podvojili zmogljivosti in sprejeli na domove kar 582 prosilcev za mednarodno zaščito.

Drugi projekt »Dobrodošli mladi« ponuja okoli 30 različnih dejavnosti na mesec med njimi so joga, nogomet, ples, diskusije, obiski muzejev ter planinski izleti. Še bolj pomembno pa je to, da želijo organizirati dejavnosti tako, da vsak prispeva nekaj in so-animira programe. Želijo promovirati, da se bo vsak počutil kot človek, so-tovariš, ki se srečajo med seboj in da postanejo prijatelji.

Da promovirajo prava srečanja, je pomembno učenje francoskega jezika in delavnice za delo. V tem skupinskem delu je vedno eden, ki je odgovoren in skrbi za osebne stvari prosilcev za mednarodno zaščito. V tem duhu izdajajo številne publikacije in časopis, da se lahko izrazijo prosilci za mednarodno zaščito.

Francosko Jezuitsko združenje za begunce želi utrditi in razvijati obstoječe programe za prosilce za mednarodno zatočišče, kakor tudi ustvariti nove programe.

Srečanje v Dublinu

Od 26. do 28. aprila 2017 je bil p. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, na mednarodnem srečanju v Dublinu. Tema srečanja je bila "Od pristopa do integracije". Različni udeleženci, predvsem profesorji, so poročali, kaj vse delajo, da bi mladi prosilci za mednarodno zaščito na šolah imeli čim lažjo in uspešnejšo integracijo. Več o tem srečanju bomo poročali v eni izmed prihodnjih oddaj.

Socialni praktikum

V ponedeljek, 25. aprila 2017, je p. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, v sklopu t.i. »Socialnega praktikuma« obiskal Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani. Imel je dvourno srečanje z dijaki, ki so nameravali opraviti prostovoljno delo v Azilnem domu. Že šesto leto zapored Škofijska gimnazija Šentvid organizira možnost, da dijaki drugega letnika, obiščejo različne ustanove, v katerih se srečajo z različnimi osebami, ki jih v njihovem vsakdanjem življenju bolj poredko srečajo.

Letos so dijaki lahko obiskali več ustanov, med njimi tudi Azilni dom v Ljubljani. Osem deklet in fantov je pozorno prisluhnilo predstavitvi tematike migracij in begunstva, s katero se sooča Republika Slovenija in tudi informacijam s kakšnimi osebami se bodo srečali v Azilnem domu. Predstavitvi - ob besedi in sliki - je sledil tudi pester pogovor o ljudeh na poti, ki so velikokrat ambasadorji krivic in težkih situacij v svetu.

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko 031/63-69-64. Veseli bodo vaše pomoči.

Vabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 18. junija, ob 18.30.

Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...