Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slavko Petek (foto: Osebni arhiv)
Slavko Petek

Naš gost: Slavko Petek

| 08.05.2017, 12:33 Jure Sešek

V Oddaji Naš gost smo tokrat gostili glasbenika, ki je že desetletja predan glasbeni šoli, orkestrom, glasbi in ljudem v Ormožu. Slavko Petek je eden izmed dveh letošnjih prejemnikov nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

V obrazložitvi nagrade je pisalo: Slavko Petek se je v Glasbeni šoli Ormož zaposlil leta 1973, leta 1980 pa že postal njen ravnatelj, kar pomeni, da šolo neprekinjeno vodi že 37 let. Poleg tega vodi tudi pihalni in bobnarski orkester ter trobilni kvintet.

Delo Slavka Petka je bogato in uspešno v vseh pogledih, saj je glasbi že od vsega začetka predan z vsem srcem. Ob tem ga odlikuje tudi izjemna sposobnost motiviranja k ustvarjalnosti, rasti in napredku otrok pa tudi odraslih.

Zelo pomemben je njegov prispevek pri popularizaciji diatonične harmonike, saj je bila Glasbena šola Ormož ena prvih šol, ki je v svoj izobraževalni program vključila tudi to glasbilo. Prav tako je izjemno bogato njegovo delo na področju godbeništva.

Slavko Petek pihalni orkester v Ormožu vodi že od leta 1975
Slavko Petek pihalni orkester v Ormožu vodi že od leta 1975 © Osebni arhiv

Med drugim je bil Slavko Petek tudi pobudnik državnega tekmovanja slovenskih godb v zabavnem programu za pokal Ormoža (zdaj Vinka Štrucla), ki bo letos potekalo že dvaindvajsetič. Vrsto let je bil tudi član predsedstva Zveze slovenskih godb, več mandatov član Izvršnega odbora Zveze slovenskih glasbenih šol, dva mandata član Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča ter en mandat član komisije TEMSIG.

Naš sogovornik v družbi letošnjega Gerbičevega sonagrajenca in prejemnikov priznanj
Naš sogovornik v družbi letošnjega Gerbičevega sonagrajenca in prejemnikov priznanj © Osebni arhiv

Za svoje uspešno delo na področju razvoja in popularizacije glasbene kulture je prejel številne nagrade, med njimi križ za zasluge CISM (Mednarodne glasbene zveze – za izjemne zasluge na področju godbeništva), Gallusovo plaketo JSKD in plaketo Občine Ormož za posebne uspehe pri družbenem razvoju občine.

Svoje delo je Slavko Petek opisal z besedami: »Moja življenjska pot je tesno povezana z glasbo. Lahko rečem, da je postala del mojega življenja, del mene samega.« V oddaji je spregovoril o glasbi, svoji glasbeni poti, delu ravnatelja, pa tudi o osebnih plateh in veseljih, ki ga ohranjajo pri močeh.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...