Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Požar v Kemisu (foto: Robert Božič)
Požar v Kemisu

Vrhničani zahtevajo selitev Kemisa

Slovenija | 31.05.2017, 15:19 Marta Jerebič

Vrhniški občinski svetniki so na izredni seji o posledicah požara v Kemisu, ki se je zavlekla pozno v noč, sprejeli devet sklepov. Med njimi je zahteva po selitvi Kemisa na drugo lokacijo izven občine Vrhnika. Zahtevali so tudi ustanovitev komisije za nadzor sanacije posledic, v kateri bosta tudi dva predstavnika lokalne skupnosti. Seja sicer ni prinesla dodatnih informacij ustreznih državnih ustanov, čeprav so svetniki tako kot prizadeti občani to pričakovali. V zadevi Kemis tako še naprej ostaja več vprašanj kot odgovorov.

Na dnevnem redu izredne občinske seje je bila le ena točka: Posledice ekološke nesreče nastale zaradi požara v Kemisu. Kemik in akademik Branko Stanovnik, ki se je seje udeležil kot občan, je ocenil, da je zaradi požara oziroma katastrofe v Kemisu ušlo v zrak najmanj 2500 ton nevarnih snovi in da je večino snovi veter odpihnil stran od vrhniške občine proti jugozahodu države. Ob tem je Branko Stanovnik še dejal, da je katastrofa »pokazala na vso zmešnjavo v naši državi od vrha navzdol. Na neokoordinacijo ministrstev, slabo organiziranost njihovih služb«.

Čeprav so bili prisotni tudi predstavniki Agencije za okolje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter uprava za varno hrano - ministrsvo za okolje ni poslalo nikogar – Vrhničani pričakovanih odgovorov niso dobili. Svetnik Daniel Cukjati je o njihovih nastopih na seji povedal: »Med izjavami se je pokazalo, da so bili nepripravljeni in da nekako priznajo, da jih je prvi val po nesreči presenetil in da niso reagirali ustrezno

Slabo voljo med svetniki je izzval direktor Kemisa Emil Nanut z izjavo, da bo del posledic požara po najboljših močeh saniralo podjetje, "del pa jih bo mati narava". Po njegovih besedah še vedno ni znan vzrok požara, z odgovorom pa bodo postregli kriminalisti. Svetniki so po razpravi enotno podprli zahtevo, da se mora Kemis preseliti na drugo lokacijo izven občine.

O drugih sklepih je Daniel Cukjati dejal: »Predvsem to, da se gre v sanacijo škode, najprej v skrbi za zdravje najbolj vpletenih, torej gasilcev in ostalega osebja, da se poskrbi za sanacijo in pomoč pridelovalcem hrane, občanom in tako naprej.«

Poleg tega so ministrstvo za okolje pozvali, naj nemudoma oblikuje strokovno komisijo za nadzor sanacije okoljskih posledic požara, v kateri bosta poleg predstavnikov ministrstva in pristojnih državnih institucij tudi predstavnika občinskega sveta in Civilne iniciative Sinja Gorica. Od družbe Gorenje kot lastnice Kemisa pa pričakujejo kritje stroškov sanacije in poplačilo povzročene škode. V Sinji Gorici medtem opozarjajo, da sta v neposredni bližini kraja še dve ekološki bombi: tovarna gnojil Unichem in zbiralnica odpadkov Rosa. Želijo, da bi se znebili vsaj ene, seveda poleg Kemisa.

Kaj pa krma?

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije pa opozarja, da negativne posledice požara v tovarni Kemis na Vrhniki čutijo tudi lastniki kmetijskih zemljišč. Ker je krma prve košnje proglašena za kontaminirano in jo bo treba odstraniti kot nevaren odpadek, nastaja kmetom gospodarska škoda.

V ponedeljek je 133 kmetij s strani Uprave za varno hrano in varstvo rastlin prejelo obvestilo, da ne smejo pasti živali, krmo, ki jo ta čas spravljajo s travinja, pa morajo skladiščiti ločeno.

Glede na dejstvo, da je krma opredeljena kot nevaren odpadek in jo bo treba uničiti, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zahteva, da se bo prizadetim kmetijam povrnila nastala škoda. KGZS pričakuje, da pristojne službe takoj dajo natančna navodila, kako naj kmetje postopajo s kontaminirano krmo in da se predstavi načrt, kdo bo to krmo prevzel in uničil. Prav tako se mora kmetom povrniti stroške spravila kontaminirane krme in oceniti škoda zaradi prepovedi paše.

Oškodovane kmetije se mora do jeseni oskrbeti z neoporečno krmo. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije še opozarja, da bodo imele posredno večletno škodo tudi kmetije, ki so izven tega kroga, še posebej pridelovalci zelenjave in ekološki kmetje. Negativni prizvok bližine Kemis-a bo verjetno povzročil manjše povpraševanje, zato pa tudi manjšo prodajo in prihodke.

KGZS s svojimi strokovnimi službami glede na razpoložljive informacije že nudi strokovno pomoč in bo tudi v prihodnje storila vse, da bodo oškodovani lastniki kmetijskih zemljišč dobili primerno odškodnino.

Slovenija, Kmetijstvo
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...