Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Zastrupljena Tojnica foto: Simon Malovrh (foto: Simon Malovrh)
Zastrupljena Tojnica foto: Simon Malovrh

Kemisu začasna prepoved zbiranja odpadkov

Kmetijstvo | 29.05.2017, 15:28 Petra Stopar

Minevata dva tedna od požara v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis na Vrhniki. Požar je kljub sprva pomirljivim izjavam pristojnih služb povzročil veliko okoljsko škodo. Vrhničane skrbi zaradi zdravstvenih posledic, ki ostajajo nejasne. Eden od večjih dokazov onesnaženosti je mrtev potok Tojnica. Medtem je Inšpektorat za okolje in prostor Kemisu izdal odločbo o začasni prepovedi zbiranja odpadkov.

Inšpektorica za okolje in naravo je Kemisu že v petek izdala ustno odločbo, ki podjetju do odprave posledic požara prepoveduje nadaljnje zbiranje odpadkov, je v Mariboru potrdil direktor inšpekcije Vladimir Kaiser. Pisno prepoved lahko po njegovih besedah v Kemisu pričakujejo še danes ali najpozneje jutri. Podjetje pa v tem času po poročanju TV Slovenija ostaja zaprto.

Kot je še pojasnil Kaiser, je inšpektorica opravila nadzor v sklopu zakonskih pooblastil, ki jih ima, če pride do izrednega dogodka ali do okoljske nesreče. Kemis ima sicer še vedno dovoljenje za izvoz odpadkov oziroma mu je bilo celo odrejeno, da mora v okviru sanacije poskrbeti za že sprejete odpadke. Nove nevarne odpadke, ki nastajajo v Sloveniji, pa bodo do vzpostavitve normalnih razmer lahko vozili v druga tovrstna podjetja v Sloveniji ali tudi v tujino.

Podjetju za zdaj ne bo treba pridobivati novega okoljevarstvenega dovoljenja, saj mu ga niso odvzeli. To lahko stori Agencija RS za okolje. Kaiser je ob tem še ocenil, da bi v konkretnem primeru morale kaj reči tudi druge pristojne službe, zlasti požarna inšpekcija. Nekateri drugi obrati v Sloveniji, ki se ukvarjajo z nevarnimi odpadki, imajo namreč nameščen sistem za avtomatsko gašenje požara s peno. »Če bi ga tukaj imeli, verjetno danes dogodka ne bi obravnavali,« je dejal in napovedal izredno akcijo nadzora tovrstnih podjetij.

Na petkovem srečanju predstavnikov pristojnih služb in krajanov se je zbralo več sto občanov, med katerimi so bili očitki, da se država in stroka iz njih norčujeta. »Navodila so zelo različna, jasno so prepovedali samo krmiti živino, vse ostalo pa so samo nasveti,« je za naš radio dejal Andrej Lupinc iz Ribiške družine Vrhnika. »Čudno je to, da se je vse zganilo tako pozno, kot da bi vsi podcenjevali posledice katastrofe. Ljudje v neposredni bližini še vedno dvomimo v neko jasno opredelitev države oziroma strokovnih organizacij okoli tega problema,« je dodal.

Potok Tojnica je po ocenah ribičev mrtev: »Podjetje, ki je pobiralo to nesnago, je to opravilo, a kolikor vem, so v prvih dneh pobrali 16 kubičnih metrov te nesnage, jo pa je vsega skupaj kakih 60 kubičnih metrov. Ne gre samo za površinsko onesnaženje, te stvari so bile topne v vodi, so šle naprej v Ljubljanico in se usedle na dno. Ta sediment bo treba odstraniti.« Kot še komentira Lupinc, resda tradicionalno ribiči veljajo za lažnivce, a jih je v primeru Kemisa v tem »marsikdo zasenčil«.

Medtem so kriminalisti v sodelovanju s forenziki z Nacionalnega forenzičnega laboratorija v soboto sporočili, da so našli okvirni kraj, kjer bi lahko začelo goreti, a podrobnosti še niso razkrili. Na jutrišnji izredni občinski seji bodo o ekoloških posledicah nesreče govorili vrhniški svetniki, kmalu bo znan tudi datum seje na to temo v Državnem zboru.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...