Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Rok MihevcRok Mihevc
Vključujmo in aktivirajmo (foto: ARO)
Vključujmo in aktivirajmo

Knjiga nas vključuje in aktivira

Slovenija | 20.04.2017, 18:00 Nataša Ličen

Pred svetovnim dnevom knjige bo v Sloveniji in zamejstvu, v petek 21. aprila, že četrto leto zapored Noč knjige. Mednarodni dogodek, ki knjigi in branju namenja osrednje mesto v povezovanju družbe, nagovarja vse generacije bralcev. Na prav posebno noč, ko knjiga pokaže svojo moč, bo letos v stoštiridesetih krajih po Sloveniji kar štiristo prireditev.

Med prijavitelji dogodkov je največ šol, sledijo knjižnice in različna društva. Nočno branje se širi tudi med ranljive skupine: organizirali so jo v šestih zaporih in štirih vrtcih, na poseben literarni potep pa se lahko odpravite tudi z ljubljanskimi brezdomci. Na dogodkih bodo obiskovalci lahko srečali številne zanimive goste ali prisluhnili predavanjem o najrazličnejših temah, med drugim bodo to: potopisi, vzgoja, demenca, reformacija, založništvo in mnoge druge. Na vseh dogodkih skupaj pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev.

Pri projektu bodo sodelovali številni priznani literati in ilustratorji. V Ljubljani in okolici bodo med drugim nastopili Drago Jančar, Evald Flisar, Andrej Rozman Roza, Polona Lovšin, Jani Virk, Marko Tomaš, Gorazd Vahen. Na Štajerskem Dejan Zavec (Slovenske Konjice), Primož Suhodolčan (Celje), Tone Partljič (Maribor, Velenje) in Jure Sešek (Žalec). Na Gorenjskem Miha Mazzini (Žiri), Janez Markeš (Jesenice) in Rok Trkaj (Naklo). V Beli krajini Boris Cavazza in Vesna Milek (Črnomelj). Na Dolenjskem Ljoba Jenče (Kostanjevica na Krki) in Matevž Šalehar Hamo (Krško). Na Notranjskem Lenart Zajc (Postojna) in Igor Šinkovec (Pivka). Na Primorskem Zlatko Kaučič in Manca Košir (oba v Novi Gorici), Peter Svetina (Šempas) in Alja Adam (Koper). Na Koroškem Desa Muck (Ravne na Koroškem), Milena Miklavčič (Dravograd) in Sanja Rozman (Radlje ob Dravi). V Prekmurju Tone Partljič (Murska Sobota) in duhovnik dr. Karel Gržan (Razkrižje).

Projekt Noč knjige je tesno povezan s Slovenskimi dnevi knjige v Ljubljani, ki se s 40 dogodki in 70 sodelujočimi avtorji odvijajo od 19. do 23. aprila.

V sklop raznovrstnih dogodkov je vključena tudi radijska oddaja Mladoskop, v kateri smo predstavili projekt »Vključujemo, aktiviramo!«, ki ga v letih 2016 – 2019 ob sofinanciranju Evropskega socialnega sklada izvaja Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Nataša Konc Lorenzutti
Nataša Konc Lorenzutti © ARO

Nataša Konc Lorenzutti, pisateljica, igralka in mentorica: »S knjigami sem zrasla. To so zame nuja. Želim si, da bi ljudje več brali. Branje je vseživljenjska kultura, ki nas oblikuje. Vsak ima občasno bralno krizo. Tudi jaz sem jo imela v najstništvu. Danes pa s knjigo živim, jo ustvarjam. Knjige so poseben svet, tolikšne lepote, ki jo z besedami težko definiram. Tisti, ki beremo vemo, da nas knjiga v komunikaciji plemeniti. Nekateri pa s tem niso rasli, recimo odvisniki, ki so bili dvajset let v drogi, se sprašujejo, zakaj brati? Zato sem hvaležna, ko preberejo vsaj kratko zgodbo. Za roman bo treba še veliko bralnega vežbanja. Pomembno je, da s svojo strastjo do branja in do ustvarjanja okužimo tiste, ki so preizkušani ali kakorkoli na obrobju družbe.«

Mojca Bergant Dražetić in Ana Bevk
Mojca Bergant Dražetić in Ana Bevk © Nataša Ličen

Mojca Bergant Dražetić: «V knjigah dobimo veliko konkretnega znanja, dolgoročni cilj našega projekta je predvsem samozavest, ki jo udeleženi krepijo ob srečanjih z ustvarjalci. Branje vsekakor podpiram. Kdor bere, ima odprto glavo. In, bolj kot je naša glava odprta, lažje razmišljamo z različnih zornih kotov. Lažje sprejemamo. Manj je strahu. Več vemo, lažje je. Tudi s pomočjo dobrih knjig lažje rešujemo in premoščamo težave, ki pa jih imamo vsi.«

Ana Bevk, strokovna delavka v TS Sostro: »Projekt teče zelo dobro. Tudi, ko se bo sklenil, bo še naprej odmeval. Prepričana sem, da se bodo knjige obdržale v življenjih vseh tistih, ki se zatečejo po pomoč v našo skupnost, tudi ko se bodo vrnili nazaj v svoja domača okolja. Knjiga mi pomeni kratek pobeg, sprostitev v prostem času. Bom pa začela bolj brati tudi slovenske avtorje, ki jih prepogosto kar prezremo.«

S knjigo do vkljucevanja in aktivnosti v terapevtski skupini Sostro
S knjigo do vkljucevanja in aktivnosti v terapevtski skupini Sostro © ARO

Gostili smo tudi štiri zdravljene odvisnike iz terapevtske skupnosti Sostro, ki tudi s pomočjo knjig oziroma branja spoznavajo sebe in svet. Njihovim pripovedim prisluhnite v oddaji.

Namen projekta je razvoj in izvajanje interdisciplinarnih programov socialne aktivacije za štiri ciljne skupine: osebe z motnjami v duševnem zdravju, osebe z motnjami v duševnem razvoju, zapornike v fazi odpusta in osebe, ki se zdravijo odvisnosti od prepovedanih drog. Glavni cilj projekta je socialna aktivacija teh ranljivih skupin z vključitvijo kulturne komponente, ki udeležence programa približa trgu dela, zmanjša brezposelnost in posredno zniža odstotek ljudi, ki živijo pod pragom revščine. Udeleženci skozi program, utemeljen na ustvarjalnosti in kulturi , pridobijo znanje in kompetence, s katerimi bi se v prvi vrsti lažje socialno aktivirali in posledično vključili na trg dela. Rdeča nit celotnega programa in s tem vsebinska povezanost programa se odvija skozi zgodbe knjig priznanih slovenskih avtorjev, preko katerih udeležence popelje strokovno podkovan mentor skupaj z drugimi strokovnjaki z različnih področij. Ob koncu vsakega leta izidejo tudi knjige knjižnih besedil in ilustracij iz izvedenega programa.

Slovenija, Sociala, Oddaje
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...