Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tone Gorjup

Šalda: Čebašek-Travnikova storila moralni prekršek

07.03.2017, 15:31 Petra Stopar

Javnost in zdravniška stroka sta prejeli nekaj več pojasnil s strani novopečene predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Zdenke Čebašek-Travnik v zvezi z določanjem njene plače. Ta znaša 8000 evrov bruto, a se lahko še spremeni, ko bo izdelan pravilnik. Glasovanja o nezaupnici se Čebašek-Travnikova ne boji, niti ne pozna razlogov zanjo. Njen nekdanji najožji sodelavec dr. Zdenko Šalda pa meni, da bi morala priznati napako.

Čebašek-Travnikova, zdravnica po izobrazbi, je mandat na čelu zdravniške zbornice začela 13. februarja, tedaj pa je dejala, da pričakuje plačo v višini plač nekdanjih predsednikov Andreja Možine in Gordane Živčec Kalan, kar ob polni delovni obremenitvi znaša med 8000 in 10.000 evrov bruto. To je med zdravniki dvignilo mnogo prahu, odhod treh njenih najožjih sodelavcev in tudi pozive k razrešitvi. A predsednica se morebitnega glasovanja o nezaupnici ne boji, prav tako ne pozna razlogov zanjo. Danes je  potrdila, da njena plača na zbornici znaša 8000 evrov bruto in da sama že od prvega dne dela s polno paro za ureditev razmer tako v zbornici kot zdravstvu.

Nekdanja varuhinja človekovih pravic, ki so jo člani zbornice izvolili kot naslednico Možine, je ponovila, da za ta položaj ni kandidirala zaradi plače in da si »ne zna pojasniti, od kje takšna usklajena akcija, da se jo zruši« in dogajanje označila za »pritisk elit«. Na vprašanje, kdo so te elite oz. na izjavo novinarjev, da so med njenimi kritiki člani zbornice in nekdanji člani njene najožje ekipe, je odgovorila: »Če pogledamo – to so mi danes sporočili, saj jaz tega nisem gledala – kdo so tisti, ki me rušijo, se da primerjavo narediti s predhodnimi vodstvi.«

Meni, da je bila težava za tiste, ki jo želijo umakniti s položaja predsednice zbornice, predvsem to, da je ona na tem mestu in da je pripeljala ljudi, »ki so drugačni, prinašajo nove ideje« ter da se nekateri »bojijo sprememb«, ki jih namerava uvesti. Med temi je navedla preglednost delovanja zbornice, večje vključevanje kliničnih zdravnikov v zbornico, vključevanje mladih zdravnikov v upravljanje te organizacije ter ustanovitev pomoči zdravnikom v stiski. Slednje je bil nekakšen glavni izvor njene kandidature. »Zdravniški ombudsman, pomoč zdravnikom na neformalen način, brez stigmatizacije v uradnih ambulantah,« je poudarila.

Sicer pa bo izredna skupščina zbornice, na kateri bodo odločali o nezaupnici Čebašek-Travnikovi, prihodnjo sredo, je za STA pojasnil predsednik skupščine Marko Bitenc. Pobudo za glasovanje o zaupnici so podali štirje regijski odbori zbornice. Predsednica je v zvezi s plačo še dejala, da je enaka tisti, kot bi jo prejemal Možina, če bi bil na zbornici zaposlen 100-odstotno. Vsota je tudi »začasna«, potrdil jo je skupščinski svet. »Tega tvorijo predsedniki regijskih odborov, ki so sprejeli sklep, da se mag. Bitenc o plači dogovori z mano. Ta sklep so potrdili včeraj in od včeraj imam to plačo.« Ko pa bo skupščina sprejela pravilnik o nagrajevanju funkcionarjev, bodo o višini plače znova odločali.

Za komentar v zvezi z afero smo zaprosili enega od njenih najožjih sodelavcev pri kandidaturi, ki je takoj po aferi odstopil iz ekipe, dr. Zdenka Šaldo. Preposlal nam je del korespondence med njim, zbornico in predsednico, v kateri je izrazil prepričanje, da je bilo »sporno«, da je želela Čebašek-Travnikova višjo plačo kot njen predhodnik in da je tako »dokazala, da jo denar zanima«. »Ker je bil to njen prvi ukrep, je s tem simbolno postavila lastne interese pred interese zdravništva in s tem postavila pod vprašaj kredibilnost celotnega vodstva Zbornice in tudi mene osebno,« je še zapisal v elektronskem sporočilu. »Lepo bi bilo, da bi Zdenka priznala, da je storila napako. Sedaj moramo v javnosti in predvsem pred zdravniki popraviti slab vtis, ki je nastal zaradi afere.« V odprtem pismu, objavljenem v Delu, pa je zapisal, da je predsednica storila »moralni prekršek«, da ni pokazala sočutja do slovenske javnosti in zdravništva ter je s tem omajala tako lastni kot ugled zbornice. Ima pa »odličen program« in »če se ga bo držala, se za prihodnost zbornice ni treba bati«.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Politika, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov

Kot je že na sredini novinarski konferenci pojasnil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, bo Slovenska škofovska konferenca vsak petek objavila podatke o številu okuženih duhovnikov, številu ...

Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si) Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si)

Po vsakem hudem času je prišlo nekaj boljšega

Številne tegobe so v preteklosti že pestile človeštvo. O vseh niti ne vemo, marsikaj se je v toku zgodovine tudi za vedno izgubilo, ali pa dobilo drugačno razlago in potvorjen izraz. Zgodovina je ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...