Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik
Benedikt XVI. in papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Benedikt XVI. in papež Frančišek

P. Lombardi: Frančišek čuti podporo Benedikta XVI.

Papež in Sveti sedež | 13.02.2017, 14:58 Marta Jerebič

Zaslužni papež Benedikt XVI. je v odličnem stanju z vidika duhovnih in razumskih moči. Tako ocenjuje nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, ki se je v sobotnem pogovoru za Radio Vatikan spomnil četrte obletnice napovedi odstopa Benedikta XVI. s papeškega položaja (11. 2. 2013).

P. Lombardi, ki zadnjega pol leta vodi Fundacijo Joseph Ratzinger – Benedikt XVI., je povedal, da mu ta služba omogoča, da zaslužnega papeža večkrat obišče.

»Je v odličnem stanju z vidika duhovnih in razumskih moči in je torej zelo prijetno biti z njim. Vendar pa čas mineva in njegove fizične moči nekoliko slabijo. Kljub vsemu, pa nima kake posebne bolezni. Vidna pa je slabotnost, ki se pojavlja zaradi starosti. A še vedno je na nogah, po hiši lahko hodi,« je povedal p. Lombardi in dodal, da Benedikt XVI. živi to, kar je napovedal: v umiku, z duhovnega vidika in s skrajno diskretnostjo v molitvi spremlja življenje Cerkve in svojega naslednika. »Mislim, da je zelo lepo imeti zaslužnega papeža, ki moli za Cerkev in njegovega naslednika.«

Po besedah nekdanjega vatikanskega tiskovnega predstavnika papež Frančišek na številne načine čuti podporo svojega predhodnika. Poleg navzočnosti upokojenega papeža in njegove molitve občasno pride tudi do srečanj in obiskov, Frančišek in Benedikt se pogosto slišita po telefonu, in v številnih znamenjih se izkazujejo njuno prijateljstvo, medsebojno spoštovanje in duhovna povezanost.

 

Papež in Sveti sedež
Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...