Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Helena KrižnikHelena Križnik

Umrl vodja Opus Dei Javier Echevarria

Cerkev po svetu | 13.12.2016, 10:46 Marta Jerebič

Za posledicami pljučnice je sinoči umrl vodja Opus Dei, škof Javier Echevarria Rodriguez. 84-letni Španec je bil od leta 1994 tretji vodja duhovne skupnosti, ki jo je papež Janez Pavel II. povzdignil v osebno prelaturo. Vodenje prelature je začasno prevzel generalni vikar Opus Dei, 72-letni Fernando Ocariz. Glede na statut bo moral v naslednjem mesecu določiti datum volivnega kongresa, izbiro pa mora nato potrditi tudi papež.

Echevarría se je rodil leta 1932 v Madridu, kjer je srečal ustanovitelja Opus Dei, sv. Josemario Escrivája. Med letoma 1953 in 1975 je bil njegov osebni tajnik. Od leta 1994, ko je prevzel vodenje te papeške prelature, je člane spodbujal, naj iščejo Boga v svojem vsakdanjem življenju. Na ta način so finančno podprli več dobrodelnih dogodkov, šol in univerz za ljudi vseh družbenih razredov in na vseh celinah.

Delovanje televizijske agencije Romereports, ki jo uporabljamo tudi na Radiu Ognjišče, je spremljal že od njenega začetka leta 2003. Cenil je zamisel o ponudbi video novic, ki ljudem pomagajo razumeti papeža in Katoliško Cerkev.

Opus Dei ima 95 tisoč članov po vsem svetu, so tudi v Sloveniji, ki jo je škof Echevarria obiskal junija letos.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...