Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Izsek iz letošnjih jaslic v Merlebachu (foto: Jože Kamin)
Izsek iz letošnjih jaslic v Merlebachu

Kljub strogim razmeram prišlo 40 % mladih

Slovenci po svetu | 28.12.2016, 11:35 Matjaž Merljak

Žive jaslice moramo pripraviti v sebi in v sebi moramo živeti iz velike ljubezni, ki jo je bilo deležno človeštvo v božični noči, je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin. Letos je za sveti večer k maši prišlo zelo veliko rojakov tretje in četrte generacije.

Adventni čas je bil čas priprav za vzhodni in severni del Francije, še posebej za kraje, ki jih obiskuje vsak mesec. Jože Kamin pa je pred adventom obiskal rojake, ki so raztreseni v manjših skupnostih, med drugim v Nico. K pripravi na božič je sodil tudi koncert zbora Jadran, ki ga je z gostujočim orkestrom pripravil sredi decembra. Kar 400 obiskovalcev je prišlo prisluhnit slovenskim duhovnim pesmim. Precej je bilo osebnih spovedi, posebnost je, da so iz orehovih in hruškovih plohov izdelali posebne jaslice za slovensko kapelo - gre za osem figur, visokih en meter.

V Franciji so še vedno stroge policijske varnostne kontrole, a to ni oviralo ljudi, da bi ne prišli k sveti maši svetega večera. Tokrat jih je prišlo izredno veliko. Pred sveto mašo, ki je bila ob šestih zvečer, so poslušali božične pesmi zbora Jadran. Veselje in presenečenje za Jožeta Kamina je bilo, da je pri maši, na področju, kjer je večinoma starejše slovensko prebivalstvo, zagledal 40 odstotkov mlajših obrazov, to je pripadnikov tretje in četrte generacije. Ti so se po maši tudi radi ustavili na druženju ob kuhanem vinu in sladkih dobrotah v prostoru nad kapelo.

Jaslice v slovenski kapeli v Merlebachu 2016
Jaslice v slovenski kapeli v Merlebachu 2016 © Jože Kamin

Na božični dan je bil obisk kapele manjši, saj so nekateri oddaljeni tudi po 200 kilometrov, so pa na drugi strani prišli tudi verniki iz Nemčije. Vsi so bili veseli skrivnosti božičnega praznika. Kot je povedal Jože Kamin, slovenska skupnost vedno pripravi družinsko vzdušje, je "čutiti lepoto, preprostost in kapela je bila kot vedno za praznike premajhna." Pri praznovanju je bilo veliko slovenskega, v francoščini in nemščini je bilo le nekaj pozdravov in pridiga, so pa v treh jezikih zapeli pesem Sveta noč.

Jože Kamin pri pridigi ni mogel mimo vseh tragičnih dogodkov, vojnih grozot, trpljenja nedolžnih otrok, ki nimajo ob sebi topline ne očeta ne matere. Ob tem je spomnil, da je tudi sveta družina morala bežati iz domačih krajev . Ob božiču se ne smemo ustavili ob vsem blišču ulic in trgovin, moramo iti vas in živeti iz velike ljubezni, ki je je bilo deležno človeštvo v tej sveti noč.

Pri maši svetega večera in na druženju po maši
Pri maši svetega večera in na druženju po maši © Jože Kamin

Delni pogled na zbrane vernike pred večerno mašo 24. decembra v Merlebachu (zgoraj) in po slovesnem večernem bogoslužju še prijateljevanje ob kuhanem vinu in pecivu (spodaj)

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...