Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 12.12.2016, 09:56 Matjaž Merljak

Miklavž je v preteklih dneh obiskal tudi rojake v Clevelandu, v župnijah Marije Vnebovzete in Sveti Vid. Rojaki so bili v zadnjem času deležni kar nekaj obiskov: med drugim je bil pri njih kantavtor Vlado Kreslin.

V petek, 25. novembra, je gostoval in predstavil svojo knjigo o primorskih žrtvah v vojni in po njej pisatelj Renato Podberšič v atriju dvorane Marije Vnebovzete. Naslednjo nedeljo, 27. novembra po deseti maši se je zbrala še bolj številčna množica ljudi, ko je v istem prostoru bila predstavljena knjiga domačina Pavleta Borštnika. Predstavil jo je in o njej spregovoril publicist iz Trsta, Ivo Jevnikar, ki je knjigo tudi uredil.

Odlomke knjige Moj čas je prebrala Maruša Pogačnik. Na kratko je vsebino tudi v angleškem jeziku razložila Silva Pišorn. Za konec dneva je sam avtor Pavle Borštnik, ki je pred leti tudi sam komentiral med slovensko radijsko uro in kasneje v osemdesetih v devetdeseta leta bil tudi poročevalec na Glasu Amerike iz Washingotna, se zahvalil vsem navzočim in vsem, ki so mu stali ob strani ob nastanku knjige. Razložil je, da je knjigo pisal več let v času, ko se je počutil osamljenega. V tistem času, ko se je po petindvajsetih letih vrnil nazaj v Cleveland, se je mnogo spremenilo. Ljudje so pomrli in mladina je dorasla. Vse spremembe je krepko čutil, zato je dejal, če bi knjigo pisal danes, bi bila drugačna. Dal je tudi besedo navzočim in padlo je vprašanje, če bo knjiga kdaj tudi prevedena v angleščino, tako kot je bila knjiga dr. Edija Gobca, Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji, da bi to lahko tudi brala mladina. Njegov odgovor je bil enostaven: če bodo sredstva.

Večer pred obletnico rojstva Franceta Prešerna, v petek 2. decembra, je podal svoj koncert kantavtor Vlado Kreslin z domačimi gosti glasbeniki. Še celo ga je spremljal znani harmonikaš in pevec, član country skupine Riders in the sky, Joey Miskulin, ki je pred leti tudi nastopal ob Franku Jankoviču. Koncert je bil zelo uspešen ob polni dvorani gostov. Ta večer sta bila tudi prvič javno predstavljena dva rokopisa pesnika Franceta Prešerna, ki jih je v Clevelandu odkril gostujoči profesor iz Ljubljane, Luka Zibelnik. Ta Prešernova rokopisa sta sedaj na ogled v Slovenskem muzeju in arhivu, ki domuje v stavbi Slovenskega narodnega doma tu v Clevelandu.

Slovenska pristava se je pa v teh dneh priključila modernem svetu, in sicer v takozvanem marketingu. Od praznika Zahvalnega dne, ki ga ta dežela praznuje na zadnji četrtek v novembru in pa do svetega Miklavža, je Pristava nudila petindvajseti odstotni popust pri članarini. Menda je to bilo koristno, saj se je pridružilo kar nekaj novih članov.

Pretekli konec tedna smo pa praznovali svetega Miklavža, kar je v lepi navadi že vsa leta. Nebeški otroški dobrotnik je obiskal mladino Slovenske sobotne šola župnije Marije Vnebovzete v soboto zvečer, 3. decembra. Svojo pot je Miklavž nadaljeval naslednji dan in obiskal mladino Slovenske sobotne šole sv. Vida v nedeljo popoldne. V obeh dvoranah ga je mladina pričakala z krajšo igrico ob polni dvorani.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...