Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec

VIDEO: Brezje s prenovljenim muzejem jaslic, te na ogled tudi v Piranu

17.12.2016, 00:30 Petra Stopar

V baziliki Marije Pomagaj bo danes ob 18. uri sveta maša ob odprtju prenovljenega Muzeja jaslic Brezje. Ta prikazuje duhovno in kulturno bogastvo, ki so ga pri Mariji Pomagaj darovali in zapisovali rodovi romarjev. Jutri ob 16. uri pa bodo že 17. razstavo jaslic odprli v piranskih cerkvah.

Muzej jaslic na Brezjah bo od danes naprej po dveh letih prenove spet na ogled romarjem in drugim obiskovalcem. Rektor svetišča p. dr. Robert Bahčič je o tradiciji jaslic, ki jo gojijo frančiškani že skoraj 800 let, povedal: »Veseli smo, da imamo tu tako veliko zbirko jaslic z vseh koncev sveta. Vsak na svoj način prikazuje zgodbo Jezusovega rojstva in sem prepričan, da je vsakdo vložil v te eksponate posebno ljubezen. Frančiškani smo bili vedno varuhi ne le arhitekture, ampak tudi kulture in predvsem Božje besede.«

Po sveti maši bo sledila slovesnost ob odprtju muzeja jaslic, ki ga bo blagoslovil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Muzej posveča posebno pozornost »slovenskim kotnim jaslicam« v tako imenovanem »bohkovem kotu« pod razpelom in svetimi podobami. »Od tu pridemo v zbirko slovenskih avtorskih jaslic, seveda je tu tudi velika zbirka jaslic s celega sveta, kateri je namenjen prostor pod zvezdo repatico,« je pojasnila arhitektka Arijana Furlan Prijon. Vodja brezjanskega romarskega urada Andreja Eržen Firšt pa je spomnila, da se je resnejše zbiranje jaslic na Brezjah začelo leta 2001 »s prvim muzejem, ki ga je postavil p. Leopold Grčar«.

Najsodobnejši muzej jaslic daleč naokorg
Najsodobnejši muzej jaslic daleč naokorg © ARO

V Muzeju jaslic Brezje so na ogled tudi jaslice iz Latinske Amerike
V Muzeju jaslic Brezje so na ogled tudi jaslice iz Latinske Amerike © ARO

Zunanjo lepoto božične skrivnosti pa bo mogoče videti tudi na slovenski obali. V več piranskih cerkvah jih tokrat pripravljajo katoliške šole pod okriljem Društva Prijatelji zakladov sv. Jurija. Odprtje bo ob 16. uri v Župnijski cerkvi.

Ena od mentoric, Bernarda Podlipnik, je za naš radio povedala: »Škofijska gimnazija iz Maribora bo svoje jaslice razstavila v krstilnici, prav tako Škofijska gimnazija iz Vipave, ki je k sodelovanju povabila tudi slikarja Davida Ličena, kot mentorja. Pridružujejo se tudi osnovnošolci osmega razreda OŠ Alojzija Šuštarja, ki so pripravili zanimive lesene jaslice v kombinaciji z velikimi zvezdami, kralji in angeli.« Slednje bodo razstavljene v cerkvi Marije Snežne.

Iz Zavoda sv. Stanislava so jaslice pripravili tudi gimnazijci, in sicer v cerkvi Marije Tolažnice in cerkvi sv. Roka. Dijaki vipavske škofijske gimnazije bodo jaslice postavili v cerkvi sv. Petra. Jaslice, nastale v Študentskem domu J. F. Gnidovca pa bodo v cerkvi sv. Štefana.

V Župnijski cerkvi sv. Jurija bodo tudi na ogled župnijske jaslice iz 19. stoletja, delo Roberta Letice, Rika Butučija in Srečka Vogrina. Obok pod župnijsko cerkvijo pa bo nudil prostor jaslicam Ubalda Trnkoczyja in članov društva Anbot. V Pinakoteki Minoritskega samostana si bo moč ogledati samostanske jaslice izpod rok Marka Jezernika, ki bo jaslice postavil tudi v nekdanji cerkvi sv. Katarine.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...