Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović

Betlehemski plamen pri državnih voditeljih

12.12.2016, 15:30

Luč miru iz Betlehema, ki so jo slovenski skavti skupaj z drugimi evropskimi skavtskimi organizacijami v soboto sprejeli na Dunaju, je včeraj prišla v Slovenijo. Dopoldne so jo predali predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu in premierju Miru Cerarju.

Predsednik vlade Miro Cerar je v pogovoru s koledniki dejal, da ga zelo veseli, da jih lahko znova sprejme in skupaj z njimi pripomore k ozaveščanju o miru kot eni od najpomembnejših vrednot. Po njegovih besedah je dobrodelna akcija pomembno sporočilo o ključnih temah za človeštvo, posebno v prazničnem času in v razmerah, v katerih je svet. Skavti so betlehemski plamen predali tudi predstavnikom Generalne policijske uprave.

Predsednik DZ Milan Brglez pa se je v nagovoru predstavnikom skavtskih organizacij iskreno zahvalil za sporočilo miru, ki iz Betlehema prihaja v DZ že 26 let. Prepričan je, da zavedanje o miru ni le odsotnost vojne, ampak aktivna pomoč bližnjemu. Ta bližnji je lahko vsakdo, ki je v stiski, kar po besedah Brgleza dobro ubeseduje tudi sporočilo letošnje dobrodelne akcije Brez tebe me zebe. Kot so zapisali v DZ, je Brglez poudaril, da mir zanj predstavlja univerzalno, občečloveško sporočilo odnosa do drugega. Betlehemska lučka bo v DZ vedno dobrodošla, predvsem pa v obdobjih, kot je današnje, ko se je treba poglobiti vase in najti moč za ohranjanje človeškosti, je dodal Brglez.

Predesnik države Borut Pahor bo luč miru iz Betlehema predvidoma prejel jutri.

Akcija ima tudi dobrodelni namen. Letos bodo prispevki, ki jih bodo zbrali, namenjeni družinam, ki so se znašle v stiski. Prispevke pobirajo s prodajo svečk, s prostovoljnimi prispevki in preko SMS donacij s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

Dobrodelna akcija Luč miru za družine v stiski.
Dobrodelna akcija Luč miru za družine v stiski. © lmb

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...