Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
prof. dr. Jože Ramovš (foto: Izidor Šček)
prof. dr. Jože Ramovš

Prof. dr. Ramovš: Iskati dobro in na tem graditi odziv!

| 23.11.2016, 07:13

Zdravje je eno. Ima pa štiri vidike, saj govorimo o telesnem, duševnem, duhovnem in sožitnem ali socialnem zdravju. Vsi ti štirje vidiki so neločljivo povezani. Skrb za zdravje na katerem koli področju, se vedno pozna na vseh štirih področjih, je v oddaji Za več sožitja poudaril prof. dr. Jože Ramovš, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka.

V oddaji je prof. dr. Ramovš med drugim izpostavil, da se slabi medčloveški odnosi razvijajo v okolju, kjer ljudje ne usmerjamo prav svoje duhovne svobode in odgovornosti. Telesno zdravje je vedno odvisno tudi od duševnega, duhovnega in tudi socialnega zdravja. Vedno odpove tisti organ, ki je najšibkejši, opozarja dr. Ramovš in pravi, da je stres, ki je nekaj normalnega za najbolj aktivno srednje življenjsko obdobje, lahko, če se ne znamo prav spopadati z njim ali pa če so ga deležni že otroci v mladosti ali se zavleče v starost, kriv za krčevitost telesa in to se slej ali prej pozna na telesnem zdravju. Prav zaradi zaradi tega so najbolj na udaru srčno žilne bolezni in temeljno za njihovo preprečevanje je naučiti se obvladovati stres. Eden prvih korakov je urediti urnik in odločiti prioritete.

Temeljni problem Evrope in Slovenije

"Za jest, si najdemo čas... če je še tako veliko dela v službi in doma, vsak najde čas za spat... za higieno tudi najdemo čas, da se obrijemo, umijemo, stuširamo, operemo in zlikamo, ker vemo, da k telesnemu zdravju nujno spada spanje, prehranjevanje, higiena. Čisto enako spada k higieni medsebojnih odnosov naučiti se pogovora. To ne pride samo, je pa bistveno " je naglasil dr. Jože Ramovš in nadaljeval:"Problem sedanje Evrope in zlasti Slovenije, ki je tukaj še en četrt stoletja za Evropo je, da nismo ozavestili, da je treba danes dobrega pogovora med možem in ženo, med starši in otroki, med sodelavci, da se je treba tega zavestno naučit, kot se naučimo voziti avto in potem za to zavestno skrbeti tako kot za hrano, za spanje in za higieno!"

Dr. Ramovš je v oddaji tudi svetoval, kako nujno je v medsebojni komunikaciji iskati dobro in na tem dobrem graditi svoj odziv in tako graditi sožitje v vseh odnosih. Spregovoril je tudi o sprejemanju duševne bolezni bližnjih, še posebej demence, ki se je razmahnila med starostniki, kjer lahko zelo pomaga pravi način komunikacije. »Ko se mi vživimo v duševno bolnega, ko mi pustimo v veljavo tisto, kar je pri njemu zdravo in na tem gradimo in tako stopimo v njegov svet, takrat je stvar rešena. Prav pri takih ljudeh se učimo odnosov komuniciranja in solidarnosti."

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...