Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Alfa in Omega (foto: Rok Mihevc)
Alfa in Omega

VIDEO: 22 pesmi za 22 let - Gala koncert navdušil

Dogodki | 20.11.2016, 20:02

Nad polno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani so se danes premierno dvakrat razlile melodije mnogim v dvorani znanih skladb, ki že desetletja živijo med nami: v cerkvah, pri bogoslužju in v raznih skupinah. Za 22. rojstni dan našega radia so jim štirje glasbeni mojstri nadeli nove, "simfonične" obleke, ki so slavnostno zasijale tudi ob velikem finalu svetega leta usmiljenja. Za to so izvrstno poskrbeli člani simfoničnega orkestra Cantabile pod vodstvom Marjana Grdadolnika, solisti in skupine ter Gala zbor.

Oglejte si posnetek celotnega koncerta:

"Predrzni ste", je bilo slišati iz ust ene od obiskovalk ob odhodu iz dvorane. "Da se tako lotite pesmi, ki so nas spremljale skozi mladost, to je predrzno", je pojasnila, "a vam je dobro uspelo!", je dodala.

Andrej jerman in Iva Stanič
Andrej Jerman in Iva Stanič © Rok Mihevc

Zadovoljni obrazi številnih obiskovalcev na obeh predstavah so to potrdili. Verjetno bi bilo pred tridesetimi leti res drugače, saj takrat takšno "preoblačenje" cerkvenih pesmi in popevk ni bilo v navadi. A to Slavka Avsenika mlajšega, Matije Krečiča, Gašperja Jereba ter Nade in Deča Žgurja ni ustavilo pri ustvarjanju novih priredb.

Skupina Glorija
Skupina Glorija © Rok Mihevc

Irene Yebuah Tiran in Irena Vidic
Irena Yebuah Tiran in Irena Vidic © Rok Mihevc

V letu 2016, ko ima tudi sodobna krščanska glasba svoj prostor v cerkvah in bogoslužjih, posvečeni so ji tudi različni festivali, seveda pa domuje tudi na našem radiu, je bil izziv aranžiranja starejših cerkvenih pesmi gotovo velik. Pesmi, ki slavijo in poveličujejo Gospoda ter spodbujajo k življenju po evangeljskih vrednotah so ob spremljavi simfoničnega orkestra zvenele veličastno in slovesno.Kot se za Gala koncert spodobi.

Lea Likar
Lea Likar © Rok Mihevc

Kvatropirci
Kvatropirci © Rok Mihevc

A prav tako kot v radijskem programu, tudi na naših Gala koncertih ne gre brez besed. Nagovarjajoče, spodbudne, sprašujoče in humorne so bile zgodbe, ki jih je kot iskrice v program koncerta izvrstno vpletal dramski igralec Pavle Ravnohrib. Zgodbe za dušo so povezovale in se večkrat tudi navezovale na pesmi v izvedbi solistov Marjana Buniča, p. Janeza Ferleža, Petre Stopar, Ive Stanič, Tomaža Krta, Lee Likar, Lee Bartha Pesek, Tadeja Sadarja, Vokalne skupine Gloria, Kvatropircev, Irene Vidic, skupine M.I.J.A.V., Irene Yebuah Tiran, Andreja Jermana, Modrijanov, Ivana Hudnika, Metoda Palčiča, Urše in Jureta Seška ter seveda 40 članskega Gala zbora pod vodstvom Klementine Tominšek.

Metod Palčič
Metod Palčič © Rok Mihevc

Modrijani
Modrijani © Rok Mihevc

Skupina M.I.J.A.V.
Skupina M.I.J.A.V. © Rok Mihevc

Tomaž Krt
Tomaž Krt © Rok Mihevc

Pika na i ne bila zadnja točka, ki smo jo napovedovali kot presenečenje. Preden so se luči v Gallusovi dvorani ugasnile, je pred besedami slovesa in povabilom na koncert čez leto dni, zapel apostol Cerkve v Sloveniji upokojeni nadškof Alojz Uran.

Nadškof Alojz Uran
Nadškof Alojz Uran © Rok Mihevc

Vsako leto znova nas Gala koncert poveže: zveste poslušalce, glasbene ustvarjalce in radijske sodelavce. Mnogi obiskovalci se pripeljejo tudi iz oddaljenih krajev in jim nedeljsko popoldne ali večer vsako leto pomeni veliko. Naj tako ostane, si želimo vsi.

Dogodki
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...