Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Kardinali (foto: CTV)
Kardinali

V Vatikanu jutri umestitev novih kardinalov, v nedeljo sklep svetega leta

Cerkev po svetu | 18.11.2016, 13:56 Marta Jerebič

Papež bo v nedeljo z zaprtjem svetih vrat v vatikanski baziliki sklenil izredno sveto leto usmiljenja. Pri sveti maši se mu bodo pridružili novi kardinali, ki jih bo slovesno umestil na jutrišnjem konzistoriju. Kardinalski zbor bo tako dobil 17 novih kardinalov, od tega so štirje nevolivci v primeru konklava, torej starejši od 80, in so kardinalski naziv dobili zaradi posebnega odlikovanja v svoji pastoralni službi oziroma so se izkazali v krščanskem pričevanju.

Novi kardinali prihajajo iz vseh petih celin, pet jih je iz Evrope, štirje so iz Severne Amerike, dva iz Južne Amerike, trije iz Afrike, dva iz Azije in eden iz Oceanije.

Med štirimi kardinali nevolivci je tudi 84-letni albanski duhovnik Ernest Simoni, ki je bil zaprt, mučen, primoran v prisilna dela in večkrat obsojen na smrt. Svet ga je spoznal 21. septembra 2014, ko je pred ganjenim papežem Frančiškom v Tirani podal svoje pričevanje. Kot je po imenovanju povedal za Radio Vatikan, je kardinalska čast pečat zanj in za številne kristjane v Albaniji ali drugod, kjer trpijo in so preganjani, ker pričujejo za Jezusa. Po zadnjih podatkih organizacije Pomoč Cerkvi v stiski je po svetu zaradi vere preganjanih ali diskriminiranih približno 334 milijonov kristjanov.

»Jezus je bil vedno močno upanje, ki nas tolaži in nam pomaga, da ljubimo,« je dejal Ernest Simoni in dodal, da ga je Jezus rešil smrti, ki ji je bil pod komunističnim preganjanem močno blizu vsaj petkrat.

Apostolsko pismo Misericordia et Misera

Novi kardinali bodo v nedeljo ob sklepu svetega leta usmiljenja somaševali s papežem na trgu sv. Petra. V ponedeljek bodo v Vatikanu predstavili papeževo apostolsko pismo o usmiljenju z naslovom Misericordia et Misera.

Gotovo pa bodo podali še statistiko. Sveta vrata vatikanske bazilike je prestopilo več kot 20 milijonov romarjev. Ker so bila sveta vrata odprta tudi po stolnicah in drugih romarskih cerkvah po svetu, pa ocenjujejo, da je na tak ali drugačen način v letu usmiljenja sodelovalo več kot milijardo ljudi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...