Albanski mučenci (foto: Radio Vatikan)
Albanski mučenci

38 albanskih blaženih mučencev

Cerkev po svetu | 07.11.2016, 09:30 Marta Jerebič

Albanija je v soboto dobila 38 novih blaženih. Gre za dva škofa, enaindvajset škofijskih duhovnikov, sedem frančiškanov, tri jezuite, enega semeniščnika in štiri laike, ki so med letoma 1945 in 1948 umrli mučeniške smrti. Slovesnost beatifikacije je potekala pred katedralo sv. Štefana v Skadarju.

Obred je kot papežev predstavnik vodil prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato. Ta je za Radio Vatikan povedal, da so albanski mučenci do sovražnikov pokazali ista čutenja in drže, kot jih je imel Kristus: odpuščanje, lojalnost, trdnost, bratstvo, usmiljenje. So pričevalci tistega novega človeštva, ki v zgodovini ne seje vojn, ločitev in ubijanja nedolžnih bitij, temveč mir, veselje in bratstvo, s poveličevanjem pristnih darov ustvarjenega človeškega bitja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče) Janez Kozinc v družbi škofa Maksilmilijana Matjaža in bogoslovcev (photo: fb Radio Ognjišče)

Znan je datum posvečenja novega soboškega škofa

Iz tiskovnega urada Katoliške Cerkve so sporočili, da bo škofovsko posvečenje novega soboškega škofa dr. Janeza Kozinca v nedeljo, 14. septembra ob 16. uri, v župnijski cerkvi Povišanja sv. Križa ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...