Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež zapira sveta vrata (foto: Radio Vatikan)
Papež zapira sveta vrata

VIDEO: Papež Frančišek z zaprtjem svetih vrat sklenil sveto leto usmiljenja

Svet | 20.11.2016, 12:32 Marjana Debevec

Na današnji praznik Kristusa kralja vesoljstva slovesno zaključujemo tudi sveto leto usmiljenja. Papež Frančišek je dopoldne daroval sveto mašo na Trgu sv. Petra in zaprl sveta vrata v vatikanski baziliki. V nagovoru je poudaril, da nas je to sveto leto znova usmerilo k bistvenemu, k obličju našega Kralja, ki žari v Vstajenju in k Cerkvi, ki je gostoljubna, svobodna, zvesta, uboga v sredstvih in bogata v ljubezni. Slovesnosti so se udeležili romarji z vsega sveta. Med njimi tudi italijanski predsednik Sergio Mattarela.

Jezusovo kraljevanje je po papeževih besedah paradoksalno, saj ima za prestol križ, njegova krona pa je narejena iz trnov. Jezus se je namreč spustil v našo človeško bedo in izkusil nepravičnost, izdajstvo, smrt, grob, pekel. Na ta način nas je naš Kralj po papeževih besedah objel in odrešil. „Ni nas obsodil, ni nas niti osvojil, nikoli ni posegel v našo svobodo, ampak je prišel s ponižno ljubeznijo, ki vse odpusti, vse upa, vse prenaša.“ Samo takšna ljubezen je po besedah svetega očeta sposobna premagati greh, smrt in strah.

V različnih življenjskih okoliščinah, bi se lahko znašli v skušnjavi ne sprejeti vse do konca pohujšanja njegove ponižne ljubezni, saj to vznemiri naš jaz. Lažje je namreč opazovati od daleč, kot pa se približati našim bližnjim.

slovesnost ob sklepu leta usmiljenja
slovesnost ob sklepu leta usmiljenja © Radio Vatikan

Druga skušnjava, ki je po papeževih besedah tudi prva in zadnja v evangeliju, je želja, da bi zmagali z našo močjo, slavo in uspehom. K temu je bil skušan tudi Jezus na križu. „Kolikokrat smo v skušnjavi, da bi stopili s križa. Privlačnost moči in uspeha se zdi lahka in hitra pot za oznanjevanje evangelija“, je dejal Frančišek in dodal, da nas je leto usmiljenja povabilo k odkrivanju bistvenega: vabi nas, naj pogled usmerimo k našemu Kralju, ki žali v Vstajenju, in odkrivanju mladega in lepega obraza Cerkve, ki sije takrat, kadar je gostoljubna, svobodna, zvesta, uboga v sredstvih in bogata v ljubezni ter misijonarska.

Nazadnje je sveti oče spregovoril še o vlogi desnega razbojnika, ki se ni zaprl v svoje grehe, ampak je Jezusa prosil usmiljenja. „Tako kot Bog verjame v nas, neskončno preko naših zaslug, tako smo tudi mi poklicani razlivati upanje in dajati drugim priložnost“, je dejal sveti oče in dodal: „Čeprav se sveta vrata zapirajo, za vedno ostajajo za nas na široko odprta vrata usmiljenja Kristusovega srca.“

Ob sklepu svete maše je papež Frančišek podpisal svoje apostolsko pismo z naslovom: Misericordia et misera - Usmiljenje in usmiljenja potrebni, ki ga je izročil predstavnikom različnih narodov in celin. Med njimi so bili kardinal, škof, družina z otroki in starimi starši, invalidi, oseba s posebnimi potrebami in posvečeni.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...