Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Na čelo ZDA stopa Trump, prisegel bo 20. januarja

Svet | 09.11.2016, 10:48

Republikanski kandidat Donald Trump bo novi, že 45. ameriški predsednik. Prisegel bo dvajsetega januarja prihodnje leto. Trump je zbral 290 elektorskih glasov, njegova protikandidatka demokratka Hillary Clinton pa jih je osvojila 218. Republikanci so bili uspešni tudi v tekmi za kongres. Po projekcijah medijske hiše NBC bodo v predstavniškem domu zasedli 239 od 435 sedežev, minimalno večino pa naj bi ohranili tudi v 100-članskem senatu.

Republikanec Donald Trump je osvojil večino tako imenovanih nihajočih držav, med drugim najpomembnejše Florido, Pensilvanijo, Ohio in Severno Karolino. Clintonovo pa je porazil tudi v nekaterih zveznih državah, ki so tradicionalno demokratske. Volilni rezultati so pokazali povsem drugačno sliko, kot so jo napovedovale javnomnenjske poizvedbe pred volitvami, ki so ves čas kazale v korist Clintonove.

»Ameriški volivci so res poskrbeli za veliko presenečenje, navkljub vsem javnomnenjskim raziskavam, ki so medle strokovnjake po celem svetu. Ključni so bili beli volivci, ki so si želeli obuditi ta stari ameriški sen iz petdesetih let,« pravi direktor Inštituta za politični menedžment Domen Kos. Poleg Trumpove izvolitve imajo republikanci dodaten razlog za veselje, saj naj bi po pričakovanjih obdržali večino v obeh domovih zveznega kongresa. Po mnenju sogovornika bo to stranko spet povezalo, potem ko jo je razdelila Trumpova kandidatura. »Republikanci so osvojili v bistvu vse, kar se je dalo osvojiti. To pa pomeni tudi dokaj enostavno vladanje,« je pojasnil Kos. Zmaga demokratov v senatu bi sicer slednjim omogočila vsaj en način zajezitve Trumpovih zakonodajnih predlogov.

Trump je takoj po tem, ko je bilo znano, da je slavil na volitvah nagovoril, zbrano množico. Njegova retorika je bila veliko bolj spravljiva in povezovalna, kot smo je bili vajeni iz časa kampanje. »Napočil je čas, da zacelimo rane razkola. Vsem republikancem, demokratom in neodvisnim sporočam: Čas je, da združimo moči in nastopimo kot enoten narod. Prisežem vsem državljanom, da bom predsednik vseh Američanov. To je zame zelo pomembno. Vsem, ki me niste podpirali, bilo vas je nekaj, podajam roko, za usmeritve in pomoč, da lahko delamo skupaj in poenotimo našo državo,« je dejal Trump.

V nagovoru je poudaril tudi osrednjo vlogo ZDA in obljubil številne spremembe: »Imamo ogromen potencial. Naša država ima ogromen potencial, zato je to, kar je pred nami, čudovito. Vsak Američan bo imel priložnost uresničiti svoj potencial v celoti, pozabljeni ne bodo več pozabljeni. Popravili bomo centre mest, znova zgradili šole, mostove, ceste, bolnišnice, torej infrastrukturo. Ta ne bo zaostajala. Ko bomo to počeli, bomo zagotovili delovna mesta milijonom.«

Ker so njegovo predvolilno kampanjo zaznamovale tudi obljube o spremembah v gospodarstvu in zunanji politiki, se je dotaknil tudi teh tem. »Imamo odličen gospodarski načrt, podvojili bomo rast in ustvarili najmočnejše gospodarstvu na svetu. Sočasno se bomo povezovali z vsemi drugimi državami, ki so se pripravljene povezati z nami. Ustvarili bomo odlične odnose. Nobene sanje ne bodo prevelike, prav tako ne bo prevelikih izzivov. Nič kar želimo za državo ni nedosegljivo. Amerika se ne bo zadovoljila z ničemer manj kot najboljšim,« je dejal in se zahvalil tudi družini in vsem, ki so kakorkoli prispevali k njegovi zmagi.

Demokratka Clintonova je na drugi strani odpovedala svoj nagovor, Trumpu pa za zmago čestitala v telefonskem pogovoru, zbrane pa je z nekaj besedami nagovoril vodja njene kampanje. Oba kandidata, tako Clintonova kot Trump, sta glas na voliščih v New Yorku oddala v krogu družine. Vse skupaj pa so spremljali strogi varnostni ukrepi. V Kaliforniji je volitve zaznamoval večji incident. Zaradi streljanja so morali eno od volišč zapreti, vendar pa za zdaj ni informacij, da bi bil dogodek povezan z volilno tekmo oziroma katerim kandidatom.

Nadaljnji postopki

Zdaj ko so volivci opravili svojo dolžnost, pa je na vrsti 538 elektorjev, ki bodo v skladu s tradicijo in pravili glasovali v ponedeljek, po drugi sredi v decembru. Letos bo to 19. decembra. Na ta dan se bodo zbrali v glavnih mestih zveznih držav ter v skladu z odločitvijo volivcev oddali glasove, ki bodo nato zapečateni odpotovali v senat v Washingtonu. Tja jih morajo poslati najpozneje v devetih dneh, torej do 28. decembra. Ameriški kongres bo nato 6. januarja formalno preštel glasove elektorjev, predsednik senata pa bo uradno razglasil rezultate volitev. Sledila bo samo še prisega novega predsednika in prevzem predsedniškega položaja. Tudi to se v ZDA tradicionalno zgodi 20. januarja.

Kdo je Donald Trump?

Novi predsednik ZDA Donald Tump, ki mu na začetku nihče ni pripisoval resnnih možnosti za zmago, je star 70. let, rodil pa se je v newyorškem Queensu, kjer je njegov oče gradil stanovanjske bloke za revne in srednji razred. Donald ima še dva brata in dve sestri, tretji brat pa je umrl. Po srednji šoli je študiral na univerzi v Bronxu, nato pa je v Pensilvaniji obiskoval še poslovno, kjer je študiral nepremičninske posle, s čimer se je ukvarjal tudi na svoji poslovni poti.

Svet
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...