Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Zdravniki začenjajo stavko, najprej tako, da bodo delali 40 ur na teden

Slovenija | 08.11.2016, 01:56

Zdravniki bodo po skoraj letu neuspešnih pogajanj z vlado začeli stavkati. Najprej bodo delali 40 ur na teden. Če vlada ne bo ustregla njihovim zahtevam, nameravajo zaostrovati dejavnosti.

"Moram reči, da so bili člani in tudi ostali zgroženi nad tem, da vlada po mesecu dni od napovedi stavke ni prišla z resnimi predlogi, ki bi nas prepričali, da jo je mogoče zamrzniti, odložiti ali preklicati," je po seji glavnega stavkovnega odbora sporočil predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Pred tem je sodeloval pri pogajanjih z vlado, kjer naj bi prišlo do zbližanja stališč, a predvsem na področju standardov in normativov, medtem ko dogovora o spremembah plačnega sistema ni.

Standardi in normativi, zbrani v t. i. modri knjižici, ki so jih zdravniške organizacije pripravile leta 2008, določajo bistveno manj opredeljenih bolnikov na družinskega zdravnika, kot je trenutno povprečje. Njihovo sprejetje je ena od zahtev zdravnikov. Kuštrin je po pogajanjih z vlado povedal, da jih ta priznava, a variabilni del plač ostaja odprto vprašanje.

Še ena zahteva je vnovičen začetek postopnega vzpostavljanja razmerja ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika. Ne le preseči 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo, zdravniki želijo tudi izboljšanje osnovne plače. Dogovora z vlado o tem ni. Če bi vlada želela preprečiti stavko, bi morala po Kuštrinovih besedah sprejeti sklep, da bo v času zamrznitve stavke v državni zbor poslala zakon o sistemu plač v javnem sektorju.

"Kolegi niso bili le razočarani, ampak ogorčeni nad tem, da vlada tako resne stvari, kot je stavka, ne jemlje dovolj resno," je poudaril Kuštrin. "V tem trenutku je tudi kakršen koli memorandum z naše strani zavrnjen," je dodal po seji glavnega stavkovnega odbora, čeprav je pred tem nakazal, da bi do tega še lahko prišlo pred začetkom stavke ob 7. uri, če bi vlada do takrat pripravila protipredlog. Ob tem je opozoril, da je vse odvisno od glavnega stavkovnega odbora, ki ne želi kupovati mačka v žaklju.

Najprej mehkejši način, a v dveh tednih se to lahko spremeni

Zdravniki bodo stavko začeli z mehkejšim načinom, kar pomeni, da bodo najprej delali le 40 ur na teden in nič več. Po nekaterih bolnišnicah so že organizirali stavkovne zbore, po nekaterih jih še bodo. Če ne bodo uspeli, nameravajo zdravniki v dveh tednih preiti na način dela v času stavke, kot ga opredeljuje zakon. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Nenujnih pregledov ali posegov ne bodo opravljali, zaradi česar bi se lahko že tako dolge čakalne dobe le še podaljšale.

Kdaj bodo nastopile težave v bolnišnicah, je, tako Kuštrin, odvisno od tega, kako so v posameznem zavodu zasedena zdravniška mesta oz. koliko zdravnikov v posameznih zavodih manjka. Tako težave ne bodo nastopile v vseh zavodih naenkrat. Kuštrin je priznal, da so odnosi med zdravniki in bolniki porušeni, zato prihaja do različnih napadov, predvsem verbalnih, ob tem je omenil tudi umora zdravnikov v zadnjih desetih letih. A prepričan je, da so krivi politiki, ki bolnikom obljubljajo več, kot jim uspejo zagotoviti. "Državljani bodo morali poiskati drugega krivca za to, da zdravstveni sistem ni takšen, kot bi moral biti. Zahteve po standardih in normativih so izključno v korist dobre in kakovostne oskrbe bolnikov."

Kuštrin je prav tako spomnil, da so v sindikatu Fides stavko napovedali mesec prej, da bi se lahko delodajalci in vlada ustrezno odzvali. "Oboji so zatajili," je ocenil. Zato tudi ne pristaja na trditve, da zdravniki vlado spravljajo v stisko, saj sama do zdaj na tem ni naredila nič. Pričakuje, da bo stavka vodila v nujne spremembe. Kot je še pojasnil Kuštrin, je potek pogajanj odvisen od najvišjih predtavnikov oblasti. "Če bodo prišli z resnimi in oprijemljivimi predlogi, se bomo absolutno pogajali."

Stavki sindikata Fidesa se pridružujejo tudi v sindikatu Praktikum

Fides je najštevilčnejši sindikat zdravnikov. Njihovi nameri o stavki so se pridružili tudi nekateri ostali sindikati, ki združujejo zdravnike. V sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum so se pred letom izločili iz pogajanj za spremembo kolektivne pogodbe, saj se s Fidesom niso mogli uskladiti o zahtevah družinskih zdravnikov, da bi lahko začeli z istim izhodiščnim razredom kot zdravniki ostalih specializacij. A ker je Fides med stavkovne zahteve dodal tudi Praktikumov sistem o izhodiščnem razredu, se bodo družinski zdravniki pridružili stavki. Poleg tega, da bodo omejili svoje delo na 40 ur tedensko, bodo družinski zdravniki z današnjim dnem tudi pogosteje napotovali bolnike k specialistom.

Stavki se ne bodo pridružili zdravniki, včlanjeni v sindikat zdravstva in socialnega varstva, ter zdravniki znotraj Pergama.

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...