Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Stane Klemenc (foto: ARO)
Stane Klemenc

Stane Klemenc - prvi Slovenec, ki je prehodil Grenlandijo

| 18.10.2016, 15:52 Blaž Lesnik

Za pogovor sva se dogovarjala kar nekaj časa, po srečanju na fotodelavnici, ki jo je vodil v Dolini Triglavskih jezer. Že takrat me je presenetil s svojo dejavnostjo v Kajak Kanu klubu Bohinj, ki ga je začel postavljati na noge pred približno desetimi leti. Pravi, da tudi zato, ker je imel alpinizma dovolj. V gorah je namreč izgubil že preveč prijateljev. Z Nejcem Zaplotnikom sta se dobro razumela, z vrha Everesta mu je prinesel kamenček, ki ga še vedno hrani: »Bil je dober, korekten, prijazen prijatelj, vedno pripravljen pomagati«.

Premišljeno, s kančkom humorja in razgledom svetovnega popotnika je Stane Klemenc odgovarjal na vprašanja o svojem alpinističnem, fotografskem in popotniškem življenju. Pravi, da je lahko vedno združeval svoj poklic fotografa z aktivnostmi v naravi. »Zame je bilo osvajanje cilje v polarnih krajev logično nadaljevanje alpinističnih vzponov. Izkušnje iz enega pridejo zelo prav v drugem. Ker Slovenci še nismo poznali polarnih krajev, sem se pač lotil tega

In kako nekdanji lastnik Foto dia Studia Klemenc, ki je slovel daleč naokrog po kakovostnem razvijanju diapozitivov, gleda na današnji svet?

»Naš pogled na svet je, da moraš imeti to in to... Osnovno za preživetje v svetu pa je, da imaš hrano in toplo zavetišče. To ljudje povsod po svetu v naravi vedo. Ta naš potrošniški način življenja pa prodira povsod, spreminja navade, življenje... S tem tiste ljudi zasužnji. Ti ljudje živijo, ko pride »civilizacija« do njih, slabše kot prej. Ta naš način življenja – ne vem, če je pravi. Ne vem, če je to napredek, če je to, tisto, za kar se moramo boriti. Bolje bi bilo bolj skromno, bolj omejeno, imeti več časa zase. Tudi pri nas delajo ljudje cele dneve, nimajo niti časa zapraviti tistega, kar zaslužijo. Njihovi otroci so prepuščeni sami sebi, zato je zelo dobro, da so vključeni v razne športne ali druge organizacije, da se nekdo načrtno z njimi ukvarja.«

Prav zato vidi tu svoje poslanstvo – prej v športnem plezanju, v alpinizmu, zdaj pa v kajaku. »Tu vidim hvaležnost otrok, zaradi katerih se splača vložiti svoj prosti čas v treninge. Otroci so ne samo hvaležni, so tudi pošteni, veliko bolj kot smo mi odrasli. Pri otroku vedno veš, kje si, kaj razmišlja, vse ti bo odkrito, naravnost povedal. Če znaš otroke motivirati, pridno delajo, ni kakšnih problemov z njimi. Zadovoljstvo je, ko vidiš njihov ne samo telesni, ampak tudi psihični razvoj. Pa nekaj letih so nekateri popolnoma spremenjeni, drugačni, veliko boljši, kot so bili prej, ko so prišli v klub.«

In komu bi priporočil kajak?

»To je šport, ki je primeren za vse starosti. Posebno starejšim ga priporočam, ker odkar veslam, mene nikdar ne boli hrbet. Za hrbtne mišice, za vso muskulaturo. Starejši imajo mnogi probleme s koleni – v kajaku kolena precej manj trpijo.«

 

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...