Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Papeška rezidenca v Castel Gandolfu odslej muzej

Cerkev po svetu | 19.10.2016, 08:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek vse prostore letne papeške rezidence v Castel Gandolfu v Albanskem gričevju odpira za obiskovalce. Dvorec, približno 30 kilometrov južno od Rima, v katerem so papeži štiri stoletja preživljali poletje, bo v celoti spremenjen v muzej, poroča spletni portal tednika Družina.

Vrtove Castel Gandolfa je papež za obiskovalce odprl že spomladi 2014. Od tega petka pa bo papeško bivališče povsem odprto za obiskovalce.

Za razliko od svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je poletja rad preživljal v Castel Gandolfu, se je Frančišek dopustovanju v tem malem italijanskem mestu odpovedal. Dvorec v Castel Gandolfu je v lasti papežev od 17. stoletja dalje. Papež Urban III. ga je spremenil v svojo letno rezidenco.

Obiskovalci si bodo lahko odslej ogledali papeško spalnico in zasebno kapelo, v kateri bodo lahko molili v tišini. Na ogled bosta tudi knjižnica in pisarna, v kateri so papeži poleti sprejemali goste. Slovesno odprtje 21. oktobra bodo pospremili nagovori, vodenje po prostorih in koncert, na katerem bo po navedbah iz Vatikana nastopil kitajski orkester.

Vir: druzina.si

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...