Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež med obiskom luteranske cerkve v Rimu, 2015 (foto: Radio Vatikan)
Papež med obiskom luteranske cerkve v Rimu, 2015

Kako od konflikta do skupnosti?

Svet | 28.10.2016, 00:55 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo v ponedeljek in torek na apostolskem potovanju na Švedskem. Povod obiska je skupna luteransko-katoliška spominska slovesnost ob 500. obletnici reformacije. Osrednji dogodki njegovega obiska bodo trije in sicer skupna molitev v katedrali v Lundu, ekumenski dogodek s papeževim nagovorom v športni areni v Malmöju in nato sveta maša na praznik Vseh svetih.

Švedski škofje poudarjajo, da gre za izjemen dogodek, saj se bo prvič v zgodovini zgodilo, da bodo vodilni predstavniki katoliške Cerkve in Svetovne luteranske zveze skupaj pogledali na reformacijo. Izpostavili naj bi darove reformacije in prosili medsebojnega odpuščanja. Predvsem pa bodo poudarili pot, ki so jo prehodili v zadnjih 50-ih letih v ekumenskem dialogu med katoličani in luteranci, kar izraža tudi geslo tokratnega potovanja: »Od konflikta do skupnosti. Skupaj v upanju. To pomeni, da je papež za omenjeno potovanje dobil povabilo tako s strani Katoliške Cerkve kot tudi s strani švedske vlade in Svetovne luteranske zveze«, je povedal tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke.

Pomenljivo bo najprej skupno molitveno srečanje v katedrali v Lundu, nato pa se bo papež skupaj s predsednikom papeškega sveta za edinost med kristjani kardinalom Kurtom Kochom in predsednikom Svetovne luteranske zveze škofom Munibom Younanom odpeljal na javno ekumensko srečanje, kjer bo zbranih 30 luteranskih delegacij. Tajnik omenjene zveze Martin Junge je ob predstavitvi papeževega obiska povedal: »Zaradi našega dialoga in zaupanja, ki je zraslo med nami, pa tudi zato, ker smo bili sposobni odstraniti nekatere doktrinalne ovire med nami, verjamemo, da je dozorel čas za prehod od konflikta do skupnosti.«

O samem obhajanju 500 letnice reformacije pa je kardinal Kurt Korch povedal, da smo v preteklosti podobne obletnice praznovali s priokusom zmagoslavja in polemično z ene ali druge strani. »Danes pa želimo praznovati skupaj. Ne bomo obeležili le 500 let reformacije, ampak tudi 50 let dialoga med luteranci in katoličani. To je bil namreč prvi dvostranski dialog, ki ga je takoj po koncilu začela Katoliška Cerkev. V tem času smo odkrili vse tisto, kar nam je katoličanom in luterancem skupno«, je ob predstavitvi papeževega potovanja na Švedsko še dejal kardinal Koch.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...