Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Bojan Dobovšek (foto: siol.net)
Bojan Dobovšek

Zoran Klemenčič ostaja direktor Sove

Slovenija | 25.08.2016, 10:34 Andrej Šinko

Premier Miro Cerar ne vidi razlogov za zamenjavo direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Zorana Klemenčiča. Ta je predsedniku vlade podal izčrpno poročilo o očitkih v anonimkah, Cerar se je včeraj tudi srečal z njim. Po pogovoru je premier dejal, da je Sova v zadnjem letu bistveno okrepila svoje dejavnosti, uživa pa tudi opazen ugled v številnih državah in uspešno sodeluje z njihovimi partnerskimi službami.

Profesor s Fakultete za varnostne vede dr. Bojan Dobovšek pravi, da je Sova večino časa v zadnjih desetih letih delovala strokovno. Po njegovih besedah so se težave začele pojavljati z nastopom nove vlade, ki je njenega direktorja dvakrat zamenjala, in to brez razloga. Dobovšek je pojasnil, da je v preteklosti do teh zamenjav prihajalo zaradi pojasnjenih razlogov.

Sogovornik o očitkih direktorju Sove Zoranu Klemenčiču pravi, da je bilo že pred njegovim imenovanjem jasno, »da je njegova žena imela določena podjetja in da je bil on vpleten v to poslovanje in da obstaja sum pristranskosti«. Ob tem dodaja, da je zanimivo, da prvi direktor, ki ga je imenoval Cerar, sploh ni izpolnjeval pogojev za zasedbo mesta oziroma naj bi bil pozneje celo odpuščen. Zato Dobovšek pravi, da je krivda na predsedniku vlade, ki imenuje ljudi, ki ne izpolnjujejo pogojev oziroma za katere že pred imenovanjem obstaja sum pristranskosti.

Agencija je od ustanovitve leta 1993 zamenjala več kot deset direktorjev. Dobovšek pravi, da to ni dobro, saj ne zagotavlja stalnosti dela. Prav tako sogovornik zagovarja mnenje, da je najboljše, da direktor Sove postane nekdo, ki kariero razvija znotraj organizacije, ima izkušnje in je gradil kariero na tem delovnem področju.

Glede reorganizacije Sove, ki jo želi izpeljati vlada, Dobovšek meni, da bi bilo najprej treba pojasniti, kaj je narobe in zakaj je reorganizacija potrebna. Nato bi vlada po njegovih besedah morala pojasniti, kakšen model želi vpeljati, in preveriti, ali je za Slovenijo sploh primeren.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...