Radio Ognjišče
Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Na obisku v centru KULT316

Sociala Petra Stopar

Lansko jesen se je Biotehniški izobraževalni center Ljubljana razveselil investicije, ki mladim kuharjem, natakarjem in hotelirjem omogoča realno učno okolje. Center kulinarike in turizma KULT316, ki ima svoje prostore v Šentvidu v Ljubljani, je v 80 odstotkih nastal s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, v 20 odstotkih pa s sredstvi Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport.

Kot je v pogovoru za naš radio povedal vodja Centra kulinarike in turizma KULT316 Tomaž Leben, so prednosti takšnih prostorov zelo velike, saj imajo študentje višje strokovne šole na področju gostinstva in turizma v centru že od 21. oktobra 2015 možnost, da spoznajo »realno učno okolje, torej praktično delajo ali v restavraciji ali v kavarni, sprejemajo goste na naši Info točki, sodelujejo pri promocijskih materialih ali pa v naši konferenčni dvorani skrbijo za dobro počutje gostov in nemoteno izpeljavo vseh dogodkov«. Sama stavba se je po njegovi oceni dobro vključila v lokalno okolje, pa tudi podjetja in združenja so prostor dobro sprejela in ga dobro koristijo.

Kavarna KULT316; foto: BIC Ljubljana
Kavarna KULT316; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Marsikdo se sprašuje, od kod ime. Kot pove Nina Meh, vodja službe za odnose z javnostjo, je sestavljeno iz začetnic besed kulinarika in turizem, število 316 pa pomeni nadmorsko višino Šentvida, kjer se stavba nahaja. S krajem je center povezan tudi tako, da je na nalepki tako hišnega vina kot piva, ki ga proizvajajo študentje v prvi šolski mikropivovarni v Sloveniji, slika sv. Vida, šentviškega farnega zavetnika, ki je med drugim tudi zavetnik vinogradnikov.

Restavracija KULT316; foto: BIC Ljubljana
Restavracija KULT316; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Ob pestri kulinarični in drugi ponudbi se v KULT316 zavzemajo tudi za vzpostavitev nekakšne lokalne turistično-informacijske točke, na kateri bi bile gostom, turistom in mimoidočim na enem mestu na voljo vse informacije o lokalnih dogodkih, turistični ponudbi in storitvah v Šentvidu, pove Mehova.

Če bi želeli KULT316 obiskati in morda poskusiti slaščice študentov BIC Ljubljana, imate čas še do 22. julija. Sledi namreč študijski premor, zato se KULT316 tako za izobraževanje kot za javnost znova odpre po 15. avgustu.

Vinska klet, še pred tem je bil tu vadbeni prostor skupine Siddharta, katere začetki segajo v čas predhodne stavbe, na lokaciji katere danes storji KULT316; foto: BIC Ljubljana
Vinska klet, še pred tem je bil tu vadbeni prostor skupine Siddharta, katere začetki segajo v čas predhodne stavbe, na lokaciji katere danes storji KULT316; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Konferenčna soba; foto: BIC Ljubljana
Konferenčna soba; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Mikropivovarna; foto: BIC Ljubljana
Mikropivovarna; foto: BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Hišno pivo, ki ga proizvajajo študentje BIC Ljubljana
Hišno pivo, ki ga proizvajajo študentje BIC Ljubljana © BIC Ljubljana

Nina Meh in Tomaž Leben; foto: PS
Nina Meh in Tomaž Leben; foto: PS © Petra Stopar

 

Sociala, Oddaje, Hrana in okolje
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica