Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Neapelj - italijansko Napoli (foto: Google map)
Neapelj - italijansko Napoli

Skozi Neapelj in Sieno proti Sloveniji

| 02.07.2016, 07:17

Noč iz petka na soboto smo znova preživeli v trajektu in zjutraj pristali v Neaplju, največjem mestu južne Italije in prestolnici Kampanje. V ozadju ga krasi mogočni ognjenik Vezuv, na južni strani pa Neapeljski zaliv.

Neapelj je starodavno mesto, ki je bilo ali vsaj želelo biti prestolnica vse Italije. Različni vladarji so v njem pustili svoj pečat, še zlasti v mogočnih gradovih, cerkvah, hišah umetnosti in kulture ter drugih stavbah. To mogočno trdnjavo na jugu Italije je spravil na kolena šele Garibaldi sredi 19. stoletja, ko je povezal celotno Italijo v enotno republiko. Med drugo svetovno vojno so mesto močno poškodovali napadi zavezniških in nemških bombnikov. Po njej so mesto temeljito obnovili, a leta 1980 ga je prizadel močan potres in spet je bila potrebna obnova. V mestu danes živi milijon prebivalcev, če pa dodamo še predmestja z bližnjo okolico, jih je skoraj štiri milijone. Ker je pot prek Apeninskega polotoka do Slovenije dolga, za podrobnejši ogled mesta ni bilo časa. Bežen postanek v Sieni in sveta maša in spet smo se vrnili na avtocesto.

O mestu lahko povemo, da je rojstni kraj svete Katarine Sienske, sozavetnice Evrope. Med drugim je znano po najbolj slavni konjski dirki na svetu – Paliu. V svojem jedru skriva številne bisere med katerimi so: trg Piazza del Campo z znamenitim stolpom, Palazzo publico … krasi ga gotska stolnica s krstilnico in velikim trgom pred njo. Zadnji del poti proti Sloveniji nam je že precej domač, saj smo ga prepotovali tudi med radijskimi počitnicami, ko smo se vračali iz drugih krajev sosednje države, Grčije ali Španije. Tako se vračamo domov, v kraje odhoda na 14. radijske počitnice.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...