Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež pri avdienci sprejel tudi slovenske motoriste

Cerkev na Slovenskem | 18.06.2016, 17:11 Tone Gorjup

Papež Frančišek je imel dopoldne na Trgu svetega Petra posebno avdienco v jubilejnem letu usmiljenja. Zbranim romarjem je namenil katehezo o spreobrnjenju, kakor ga lahko odkrivamo v Svetem pismu. Pri tem je začel s preroki, ki so vabili ljudi, naj se vrnejo na pravo pot in končal z Jeszuovim povabilom k spreobrnjenju srca, brez katerega ni novega človeka. Avdience se je udeležilo 300 motoristov iz Slovenije iz društva MZM - Motoristi za motoriste. Ob koncu so se nekateri med njimi srečali s papežem in mu izročili ček za dva motorja, ki bosta namenjena misijonarjema na Madagaskarju in v Vietnamu.

Kateheza o spreobrnjenju

Papež Frančišek je nagovor navezal na evangeljski odlomek, ko se Jezus po vstajenju prikaže učencem. Opozori jih na njihovo poslanstvo: oznanjevanje Gospodovega trpljenja in vstajenja od mrtvih vsem narodom v spreobrnjenje in odpuščanje grehov. Papež je zatem nakazal na dva vidika Božjega usmiljenja, ki z ljubeznijo skrbi za nas: spreobrnjenje in odpuščanje. Posebno pozornost je namenil spreobrnjenju. Skozi celotno Sveto pismo, še zlasti pri prerokih, pogosto zasledimo vabilo ljudem, naj zapustijo kriva pota in se vrnejo h Gospodu. V evangeliju pa je to vabilo osrednje Jezusovo sporočilo: „Spreobrnite se in verujte evangeliju!“ Medtem ko preroki človeka pozivajo, naj se vrne na pravo pot, Jezus vztraja pri notranjem spreobrnjenju. Želi, da človek sprejme njegovo besedo in se ji prepusti, da ga preoblikuje, da po njej postane nov človek. Jezus ni strog sodnik, ampak prihaja naproti človeku z usmiljeno ljubeznijo in se ga dotakne. Papež je ob tem omenil mitničarja Mateja, ki ga je povabil, naj gre za njim in cestninarja Zaheja. Oba sta bila dojemljiva za dar njegove milosti, zato sta lahko povsem spremenila svoje življenje. Kolikokrat smo mi sami začutili potrebo po tem, da bi se spreobrnili in postali drugačni ljudje, je vprašal papež Frančišek. Nazadnje je vse povabil, naj bomo pozorni na Jezusov klic. Le takrat, ko smo odpri za njegovo milost, odkrijemo resnično življenje in pravo veselje.

Slovenski motoristi pri papežu

Društvo Motoristi za motoriste je ob desetletnici delovanja organiziralo romanje v Rim na srečanje s svetim očetom. Približno dvesto petdeset romarjev na motorjih in še petdeset v avtobusu se je zjutraj odpravilo iz hotelov na obrobju mesta proti Vatikanu. Pridružili so se jim tudi nekateri italijanski kolegi in v spremstvu policije so se v dolgi koloni pripeljali na Trg sv. Petra. Med jutranjo slovensko mašo, ki so jo imeli v baziliki sv. Petra, jih je med drugim pozdravil naš rojak kardinal Franc Rode. Po njej so se pridružili zbranim romarjem na trgu in čakali na prihod papeža Frančiška. P. Niko Žvoklej dva zakonska para z možema na vozičkih in motorist s Koroške so dobili dovolilnice za srečanje s papežem ob koncu avdience. Kot je povedal p. Niko so mu izročili denar za dva motorja. Enega bo dobil slovenski misijonar na Madagaskarju Jani Mesec, drugega misijonar v Vietnamu, ki ga je izbrala papeška fundacija Cor unum. Papež jim je zaželel varno vožnjo in jim podelil blagoslov. Na poti domov se bodo motoristi – romarji ustavili še v Assisiju. Prisluhnite pogovoru, ki smo ga posneli tik po avdienci s pobudnikom društva MZM p. Nikom Žvokljem in predsednikom Valentinom Sojarjem.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...