Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež na sedežu Svetovnega programa za hrano (foto: Radio Vatikan)
Papež na sedežu Svetovnega programa za hrano

VIDEO: Papež: Pomanjkanje hrane ni nekaj naravnega

Cerkev po svetu | 13.06.2016, 14:44 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes kot prvi papež v zgodovini obiskal Svetovni program za hrano, agencijo Združenih narodov s sedežem v Rimu, ki se bori proti lakoti po vsem svetu. Njen cilj je povsem odpraviti lakoto do leta 2030. K temu jo je spodbudil tudi sveti oče.

Lakota po papeževih besedah ne sme biti birokratsko vprašanje. Pred sabo moramo imeti konkretno osebo, ki trpi lakoto. Prav tako revščine ne smemo imeti za nekaj 'naravnega'.

»Pomanjkanje hrane ni nekaj naravnega. Razlog, da danes, sredi 21. stoletja številne osebe trpijo lakoto, je v sebični in slabi porazdelitvi virov ter trženjskem razumevanju hrane.«

Papež je opozoril, da so darovi zemlje, ki so namenjeni vsem, postali privilegij nekaterih. Tako smo uvedli izključevanje. Ob potrošništvu, ki prežema naše družbe, smo se navadili na kupovanje nepotrebne hrane in njeno metanje proč, hrani ne dajemo več pravega pomena. Opozoril je tudi na razmere na vojnih območjih.

»Medtem ko pomoč in načrte za razvoj ovirajo zapletene ter nerazumljive politične odločitve, zavajajoče ideologije ali nepremostljive carinske prepreke, teh ovir pri orožju ni. Ni pomembno od kod prihaja orožje. Na številnih območjih po svetu kroži z nesramno in popolno svobodo. Rezultat tega je, da hranimo vojne, ne ljudi", je dejal papež, ki je pozval k sodelovanju držav in solidarnosti.

Sveti oče je med svojim obiskom sedeža Svetovnega prehrambenega programa (WFP) v Rimu je po poročanju Radia Vatikan pozdravil tudi zaposlene pri tem uradu Združenih narodov. Pripravljen govor je zbranim izročil v branje in jim raje namenil "nekaj besed – kot je sam dejal – ki mi spontano prihajajo iz srca".

Najprej jim je izrekel zahvalo za vso delo, ki ga opravljajo na skrivnem, v ozadju, ki se ne vidi, a omogoča, da vse stvari gredo naprej. "Vi ste vzor, ste kakor temelj zgradbe, brez temelja ni zgradbe," je zatrdil. Izpostavil je, da veliko pogumnih ljudi dela mnogo v boju proti lakoti po svetu, izvajajo se številni projekti. Imena zaposlenih pri Svetovnem prehrambenem programu v Rimu, se pojavljajo samo na seznamu osebja, zunaj pa jih nihče ne pozna. "A vaša imena omogočajo to veliko delo v boju proti lakoti. Zahvaljujoč majhnemu delu, majhni žrtvi, vaši skriti žrtvi, mnogi otroci lahko jejo," je dejal papež.

Izpostaviti je še želel njihov pogum, da podpirajo druge pri njihovem nadaljevanju dela. Spomnil je na pogum mnogih, ki so pri opravljanju svojega poslanstva izgubili svoje življenje. Tem se je papež Frančišek tudi poklonil pred spominskim zidom, na katerem so zapisana njihova imena. Pozval je, naj se jih nikoli ne pozabi. "To, kar so storili, so lahko storili zaradi svojega poguma, ker so verovali v svoje delo, a tudi zato, ker ste jih vi podpirali s svojim delom," je še zatrdil zbranim zaposlenim.

Več: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...