Petra StoparPetra Stopar
V Kočevskem rogu zbrana precejšnja množica ljudi (foto: p. Ivan Rampre)
V Kočevskem rogu zbrana precejšnja množica ljudi

Škof Glavan v Kočevskem rogu: „Smo vklenjena ptica“

Slovenija | 04.06.2016, 14:23

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu je danes že 27. leto zapored potekala spominska slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja. Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan, slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, kot govornik pa je nastopil evropski poslanec Lojze Peterle.

Grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost je tam 8. julija 1990 vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar. Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Rog pa že skoraj tri desetletja tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih zavezniške angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške.

Vsako leto pride veliko svojcev umrlih
Vsako leto pride veliko svojcev umrlih © p. Ivan Rampre

 

Slovesno sveto mašo je dopoldne tam daroval novomeški škof Andrej Glavan. Kot je poudaril, je Kočevski rog simbolni kraj za več kot 600 nekdaj prikritih grobišč. Pri tem je navedel konkretne številke umrlih iz dolenjskih krajev in vasi in se vprašal, kdo je zanetil sovraštvo. Vse zbrane je nato povabil, da na praznik Marijinega brezmadežnega srca molimo za pobite, pa tudi za njihove neposredne morilce in vse tiste, ki so jih prej naščuvali ali pa prisilili, da so pobijali in si omadeževali vest. „Tudi ti zločini so trnjev venec okrog Marijinega brezmadežnega Srca, ki še danes zbadajo. Za vse te zločine hočemo tudi zadoščevati, da bi bil naš narod rešen prekletstva, ki ga je doletelo s tem, da so nekateri Slovenijo – raj po Triglavom – spremenili v Kalvarijo svojih bratov. Te Kalvarije od Teharij in Hude jame do Roga, od Kamnika do Krimske jame vpijejo pod nebo. A verujemo, da za vsako kalvarijo žari svetloba tretjega dne. Zato se zbiramo na teh kalvarijah.“

Mašo je daroval škof Glavan
Mašo je daroval škof Glavan © p. Ivan Rampre

Škof Glavan je prepričan, da molitev ozdravlja. „Več ko bo molivcev, bolj bo žarela svetloba vstajenja, lažja bo pot našega naroda do sprave in v lepšo prihodnost", je dejal škof Glavan. Hkrati je prepričan, da so nekateri od pobitih mučenci, ki so izprosili tudi našo svobodno državo, ki danes praznuje 25 let neodvisnosti. Škof Glavan pravi tudi, da ta jubilej praznujemo zadržano, brez pravega in iskrenega veselja. „Dejstvo je, da nas obdaja občutek, da smo vklenjena ptica, ki bi rada poletela visoko, a ne more, ker jo k tlom vežejo nevidne vezi obremenjene preteklosti.«

Križi opominjajo na žrtve
Križi opominjajo na žrtve © p. Ivan Rampre

Do resnice, čeprav nas samo ona lahko resnično osvobodi in spravi, je med duhovno ranjenimi težko priti, meni škof Glavan. Papež Frančišek nam je v tem prišel naproti z letom Božjega usmiljenja in kristjani imamo v tem letu izjemno pomembno zgodovinsko vlogo. „Brez iskrenega odpuščanja za kristjana ni sprave. Narod, ki hoče imeti prihodnost in živeti veselo in sproščeno, se mora potruditi za srečno sožitje.“ Tako škof Glavan.

Govornik na slovesnosti evroposlanec Lojze Peterle
Govornik na slovesnosti evroposlanec Lojze Peterle © p. Ivan Rampre

Na spominski slovesnosti, ki jo je pripravila Nova slovenska zaveza, je spregovoril evropski poslanec Lojzete Peterle. Tudi on je dejal, da je to grobišče najbolj tragičen kraj slovenske zgodovine in mesto, na katerem je treba govoriti resnico in razlikovati med tem, kaj je vojna, kaj so revolucija, resnica, mit, kolaboracija, izdajstvo in kaj je samoobramba.

Venec je položil tudi predsednik Borut Pahor
Venec je položil tudi predsednik Borut Pahor © p. Ivan Rampre

"Vse to je treba razlikovati, kajti vsi, ki so padli pod Krenom, niso padli med vojno, temveč so padli neoboroženi in po vojni", je poudaril. Peterle je tudi dodal, da je trajni mir moč doseči le tako, da resnica dobi možnost, da pride do veljave. Po njegovem se je podobno zgodilo tudi po osamosvojitvi države, ko so bile marsikatere linije samo dobro zastavljene, a delo se v tej smeri ni nadaljevalo. Predsednik republike Pahor, ki je k spomeniku ob breznu pod Krenom položil venec, pa je menil, da je ravno zdajšnja generacija, kljub ranam, ki jih je pustil čas, storila veliko stvarnih in simbolnih dejanj, ki te rane počasi, a zanesljivo celijo. Slovenci sicer vseh razlik in pogledov na preteklost tudi ne bodo nikoli prešli, bodo pa novim rodovom omogočili, da v prihodnost gledajo brez te Vence k spomeniku pod Krenom sta danes položili tudi delegaciji NSi in SDS, slovesnosti pa se je udeležilo tudi več poslancev.

Prišli so tudi poslanci
Prišli so tudi poslanci © p. Ivan Rampre
Somaševalo je več duhovnikov
Somaševalo je več duhovnikov © p. Ivan Rampre
Slovesnost je obogatil zbor France Gačnik iz Stranj
Slovesnost je obogatil zbor France Gačnik iz Stranj © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sprava 2012
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.