Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Posvet zadružnikov (foto: ARO)
Posvet zadružnikov

Mlečna kriza, vprašanje davčnih blagajn in sprememba katastrskega dohodka

Kmetijstvo | 09.03.2016, 10:21

Tudi v drugem dnevu letošnjega 43. posveta Zadružne zveze Slovenije se udeleženci ustavljajo ob aktualnih razmerah slovenskega kmetijstva, pa tudi agroživilstva. Opoldne naj bi posvet sklenili z okroglo mizo na temo pomena znanja, partnerstev in inovacij, kar bi lahko prineslo nova delovna mesta na podeželju.

Zadružništvo še vedno pomeni velik izziv, saj se ljudje vse bolj zanimajo za zadruge, slednje pa nastajajo tudi na nekmetijskih področjih, je ob včerajšnjem odprtju posveta povedal predsednik zadružne zveze Peter Vrisk. "Zdi se mi pomembno, da tudi najvišji predstavniki države in politike spregovorijo o kmetijstvu in zadružništvu," je dejal Vrisk in dodal, da tako slovenska javnost kot tudi politika priznavata, da je zadružništvo na pravi poti in so bili v minulih letih narejeni veliki koraki.

Peter Vrisk
Peter Vrisk © ARO

Židan: "Zadruge v krizi ne smejo pustiti kmeta na cedilu!"

Na posvetu so včeraj o pogledih na trenutno stanje skupnega evropskega kmetijskega trga spregovorili tudi vabljeni tuji gostje, minister Dejan Židan pa je ob pogledu na hudo krizo v mlečnem sektorju zadruge pozval, naj slovenskega kmeta ne pustijo na cedilu in jih opomnil, naj se v teh težkih časih zavedajo dolžnosti do kmeta.

Židan je izrazil spoštovanja zadružnemu poslovnemu modelu, ki ga zaznamuje družbeno odgovorno gospodarstvo, ki ne gleda samo na dobiček. Prav to mu prinaša trdnost. Minister je zadružnike še spodbudil, da naredijo nove korake na področju skupne nabave repromateriala, pa tudi sodelovanja na področju odkupa pridelkov.

Kmetijski minister mag. Dejan Židan
Kmetijski minister mag. Dejan Židan © ARO

Posebno pozorno so zadružniki prisluhnili besedam ministra o predlogu nove zakonodaje o katastrskem dohodku, ki naj bi ga pristojno ministrstvo kmalu objavilo in tako omogočilo, da bo dovolj časa za javno razpravo o njegovih določilih. Znano je namreč, da naj bi novi predlog ureditve katastrskega dohodka bil kompromisna rešitev, kmete pa skrbi, ker naj bi se obetalo precejšnje povečanje davčnih bremen, še posebej na področju vinogradništva, sadjarstvo in gozdarstva.

Iva Dimic: "Prva predelava naj bo obdavčena skozi katastrski dohodek"

Med udeleženci posveta je bilo veliko govora tudi o zapletih z uvedbo davčnih blagajn. Kot je za naš radio povedala Iva Dimic, predsednica Komisije državnega zbora za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, so v NSI vložili novelo zakona o davčnih blagajnah, ki prag za obvezno uvedbo davčnih blagajn postavlja na 50.000 evrov letnega prometa. "Tako bi se za kmete in male gospodarstvenike vzpostavili primerljivi pogoji poslovanja in se jih bi razbremenilo birokracije in nesorazmernih stroškov z blagajnami," pojasnjuje Dimiceva. Predlog NSI predvideva oprostitev uvedbe davčnih blagajn tudi za gasilska društva in druga humanitarna društva, ki delujejo v interesu skupnosti.

Poslanka Iva Dimic
Poslanka Iva Dimic © NSi

Omenjeno novelo podpira tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, njen predsednik Cvetko Zupančič pa napoveduje, da bodo, v primeru če vlada te novele ne bo sprejela, začeli zbirati podpise državljanov za ustrezno spremembo urejenosti tega področja.

Za jutri popoldne je sklicana izredna seja Komisije državnega zbora za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano na temo davčnih blagajn in obdavčitve dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Iva Dimic pravi, da želijo vse odgovorne opozoriti, da naj bo prve predelava pridelkov kmetij obdavčena s katastrskim dohodkom, tako kot je temu praksa v Avstriji. Seja bo odprta za javnost.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...