Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež med mašo zadnje večerje: Smo bratje in živeti želimo v miru

Svet | 24.03.2016, 19:11

Papež Frančišek je mašo zadnje večerje daroval v sprejemnem centru za prosilce za azil v kraju Castelnuovo di Porto blizu Rima. Center od leta 2014 vodi socialna zadruga Auxilium s 114 zaposlenimi, v njem pa se trenutno nahaja skoraj 900 migrantov, večinoma muslimanov. Sveti oče je med obredom na prostem umil noge dvanajstim osebam. To so bili štirje mladi nigerijski katoličani, tri koptske kristjanke in matere iz Eritreje, trije muslimani iz Sirije, Pakistana in Malija, Indijec hindujske vere ter italijanska katoličanka, ki je v ustanovi zaposlena. Papež je v pridigi poudaril, da smo si različni, a vsi bratje in otroci istega Boga, ki želimo živeti v miru. Misel o bratstvu je v pridigi večkrat ponovil in jo postavil nasproti tistim, ki želijo prelivanje krvi in vojne.

Papež Frančišek je pokleknil, umil in poljubil noge, ki so prečkale puščave in morje v čolnu, da bi pobegnile nasilju in se rešile. Zazrl se je v oči migrantov, iz katerih je razbrati bolečino in grozote, ki so jih doživeli, in ki odsevajo strah, da jih bodo izgnali iz Evrope.

Papež je z obredom umivanja nog ponovil simbolično dejanje, ki ga je Jezus opravil pri učencih. Ob tem je spomnil, da je skoraj sočasno Juda Iškarijot Jezusa prodal za 30 srebrnikov.

"Tudi danes sta pred nami dve vrsti gest: tu smo skupaj zbrani ljudje iz različnih kultur in ver. Muslimani, hindujci, katoličani, kopti, protestanti … Vsi bratje. Otroci istega Boga, ki želimo živeti v miru, povezani. To je prva gesta."

Papež je nato teroristične napade v Bruslju primerjal z dejanjem Juda Iškarijota.

Papež Frančišek med nagovorom
Papež Frančišek med nagovorom © CTV

"Pred dnevi so ljudje, ki ne želijo živeti v miru, v evropskem mestu storili dejanje vojne, uničenja. A za tem dejanjem, tako kot za gesto Juda, so tudi drugi ljudje. Za Judovo gesto so tisti, ki so mu dali denar, da bi Jezusa predal. Za dejanjem v Bruslju pa so izdelovalci in preprodajalci orožja, ki hočejo kri, ne miru, ki hočejo vojno, ne bratstva."

Vsak ima za seboj svojo zgodbo, številne križe in bolečino, a ima tudi odprto srce, ki želi bratstvo, je dejal papež.

Papež Frančišek med obredom umivanja nog prosilcem za azil
Papež Frančišek med obredom umivanja nog prosilcem za azil © CTV

"Naj vsak v svojem jeziku vere prosi Gospoda, da bi to bratstvo okužilo svet; da ne bi bilo 30 srebrnikov za uboj brata; da bi vedno bila bratstvo in dobrota."

Papež se je po koncu slovesnosti podal roko vsakemu od 892 prosilcev za azil. To je bila gesta, ki je morda nihče izmed njih ni doživel, odkar so pobegnili s svojih domov. 892 nasmehov.

Že zjutraj je sveti oče v Castelnuovo di Porto poslal tudi darila: 200 velikonočnih čokoladnih jajc, leseno šahovnico in več podpisanih nogometnih žog ter žogic za baseball, ki jih papežu podarijo razne ekipe s celega sveta.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...