Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk

Papež o usmiljenjem Očetu, ki vedno odpušča

Svet | 06.03.2016, 12:40 Marjana Debevec

Papež Frančišek je opoldanski nagovor posvetil podobi usmiljenega Očeta, kot nam ga prikazuje prilika o izgubljenem sinu. Gre za očeta, ki nam odkriva, kakšno je Božje srce, ki brezmejno ljubi, nas čaka vsakič, ko pogrešimo in nas je vedno pripravljen sprejeti v svoj objem. Gre za očeta , ki upa proti vsakemu upanju.

Oče, ki vedno odpušča in upa proti vsakemu upanju. Takšnega očeta nam prikazuje prilika o izgubljenem sinu. Po papeževih besedah pa je neverjetno tudi, kako ta oče pusti mlajšega sina svobodnega, čeprav, bi se njegovi odločitvi, da bo šel od doma, lahko uprl, saj je vedel, kakšnemu tveganju bo izpostavljen. „Tako tudi Bog dela z nami: pusti nas svobodne, tudi da pogrešimo, saj nam je ob stvarjenju podaril velik dar svobode. Nas nas pa je, da jo dobro uporabimo“, je dejal sveti oče.

Ločitev sina od očeta pa je po njegovih besedah le telesna, saj ga oče vedno nosi v srcu in z zaupanjem pričakuje njegove vrnitve. „Ko ga od daleč vidi prihajati, se gane, mu teče naproti, ga objame in poljubi. Kolikšna nežnost!“, je dejal Frančišek.

Enak odnos ima tudi do sina, ki je ostal doma in se sedaj pritožuje, da je oče tako dober do mlajšega sina. Papež Frančišek pa je v omenjeni evangeljski priliki omenil tudi tretjega, skritega sina. Gre za Sina, ki se je izničil in vzel nase podobo hlapca. Ta Sin – hlapec po papeževih predstavlja podaljšanje Božjih rok in srca: „On je sprejel izgubljenega in je umil njegove umazane noge; pripravil je slavje za praznik odpuščanja. On, Jezus, nas uči, kako biti usmiljeni kot Oče“, je dejal Frančišek.

Za nebeškega Očeta smo tudi takrat, ko gremo po svoje, še vedno njegovi otroci, je dejal papež. „Ko se vrnemo k njemu, nam nežno pride naproti“. Tudi če delamo velike grehe, se njegova zvesta ljubezen ne zmanjša. „V zakramentu sprave lahko vedno začnemo znova: On nas sprejme in nam vrne dostojanstvo njegovih otrok“, je dejal sveti oče in vse vernike povabil, naj ta postni čas izkoristimo za notranje spreobrnjenje.

Po opoldanski molitvi se je papež Frančišek spomnil štirih misijonark ljubezni, ki so bile v petek ubite v Jemnu. Bl. Mater Terezijo je prosil, naj jih pospremi v nebesa ter posreduje za mir in sveto spoštovanje človeškega življenja. Posebej je pohvalil italijansko ekumensko pobudo človekoljubnih koridorjev, s katerimi bodo pomagali žrtvam vojn in nasilja. Ob sklepu pa je še prosil za molitve zase in za njegove sodelavce, ki bodo nocoj začeli postne duhovne vaje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...