Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež s sombrerom (foto: Radio Vatikan)
Papež s sombrerom

Papež na mehiških obrobjih proti izkoriščanju in izključevanju

Cerkev po svetu | 18.02.2016, 16:04 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je z obiska v Mehiki že vrnil domov v Vatikan. Če povzamemo njegovo potovanje po tej srednjeameriški državi, lahko rečemo, da je obiskal obrobja, na katerih je pozival odgovorne, naj prenehajo z izključevanjem in izkoriščanjem ljudi.

Glavni cilj papeževega obiska v Mehiki je bila sveta maša v svetišču Guadalupske Matere Božje, kjer je poudaril, da je Bog po Mariji vedno z nami. »V Mariji in z njo postaja Bog naš sopotnik, z nami nosi križe, da nas naše stiske ne bi zlomile," je dejal v pridigi.

Ena takih stisk oziroma izziv, s katerimi se Mehika sooča, je trgovina z mamili. Zato ni čudno, da je papež tudi škofe in druge posvečene pozval, naj se s preroškim pogumom lotijo trgovine z drogami oziroma naj ne zapadejo v skušnjavo sprijaznjenosti s stvarmi. O problemu trgovine z mamili pa je spregovoril zlasti mladim:

»Ni res, da je edini način življenja, edini način biti mlad, takšen, da prepustiš življenje v roke trgovcev z drogo ali v roke tistih, ki širijo le uničenje in smrt.«

Morda največjega obrobja družbe v Mehiki se je papež dotaknil, ko se je srečal s staroselskim prebivalstvom, ki jih je prosil odpuščanja za njihovo izključevanje iz družbe. Proti izključevanju in zapiranju se je zavzel tudi na srečanju za zaporniki. Po njegovih besedah je treba odpraviti kulturne in strukturne vzroke za pomanjkanje varnosti, ne samo zapirati ljudi. Delodajalcem pa je položil na srce, naj prenehajo z izkoriščanjem in zaposlujejo mlade, ki se bodo sicer predali trgovini z mamili.

Še močnejši poziv proti izkoriščanju pa je sledil ob meji z ZDA, kjer je daroval mašo za migrante in vse žrtve izkoriščanja. »Nikoli več smrti in izkoriščanja!,« odmevajo njegove besede.

Za konec pa le še besede, ki jih je namenil družinam, ki, kot se je izrazil ob slovesu, z vsakodnevnim naporom omogočajo, da ta mehiška družba ne ostane v temi. »Raje imam družino z utrujenim obrazom zaradi žrtev kakor pa našminkane obraze, ki ne poznajo nežnosti in ne sočutja". Taka družina, taki moški in ženske so po papeževih besedah preroki prihodnosti, znamenje nove zore in prihodnost Mehike.

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...