Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež v Mehiki 4. dan - s posvečenimi ter z mladimi

Svet | 16.02.2016, 20:12 Marjana Debevec

Četrti dan apostolskega obiska Mehike je papež Frančišek obiskal mesto Morelia v zvezni državi Michoacán. Na tamkajšnjem stadionu je najprej obhajal sveto mašo z duhovniki, redovniki in redovnicami ter bogoslovci. Približal jim je lepoto in veličino molitve, predvsem molitve Oče naš, ter jih opozoril pred skušnjavo sprijaznjenosti z okoliščinami, v katerih živijo. Nato se je srečal z mladimi.

Papež mladim – ne prepustite vaših življenj v roke trgovcev z mamili!

Predzadnji dan papeževega obiska v Mehiki se je končal z velikim praznovanjem. Frančiška je na stadionu v Moreliji objelo več kot 100 tisoč mladih, od tega se jih je 50 tisoč zbralo zunaj, na parkirišču, kjer so dogodek spremljali prek velikih zaslonov, a tudi ti so papeža lahko videli v živo, saj se je med njimi zapeljal s papamobilom. Frančišek je prisluhnil štirim mladim Mehičanom iz štirih koncev države, ki so ga spraševali po tem, kako naj obnovijo sanje, da bi si ustvarili družino, kako doseči mir v Mehiki, ki je ranjena zaradi korupcije in preprodaje mamil; kako okrepiti upanje. Papež je poudaril, da edini način biti mlad, ni takšen, da prepustiš življenje v roke trgovcev z mamili ali v roke tistih, ki širijo le uničenje in smrt. Jezus nas ne bi nikoli poslal umret, vse v Njem je namreč vabilo v življenje.

Mladi s papežem v Moreliji
Mladi s papežem v Moreliji © Radio Vatikan

To je bilo eno najbolj barvitih množičnih srečanj za papeža v Mehiki, saj so ga mladi pozdravili z mahanjem z raznobarvnimi rutkami in pesmijo. Kot piše spletni portal Vatican Insider, so papeža tokrat prvič v pontifikatu videli, da se je mladim, ki so na koncu v zrak spustili na tisoče belih balonov, pridružil pri petju njemu zelo drage pesmi «Vive Jesus, el Señor».

Sicer pa je bil papežev govor nenehno prekinjen z vzkliki in ploskanjem iz občinstva. »Eden največjih zakladov te mehiške dežele je njen mladostni obraz, so mladi. Ja, vi ste bogastvo te zemlje. Nisem rekel, da ste upanje te zemlje, rekel sem: bogastvo!«

Papež je mlade ob tem pozval, naj postanejo graditelji upanja, hkrati jih je posvaril pred dejavniki, ki uničujejo, med drugim prepričanjem, da se ljubezen lahko kupi z denarjem.

»Velika nevarnost je, kadar nekdo misli, da z denarjem lahko kupi vse, vključno z naklonjenostjo drugih. Velika nevarnost je, če meniš, da te dober avto naredi srečnega. Je res, da te dober avto naredi srečnega?«

Morelia je središče proizvodnje in trgovine s sintetičnimi in drugimi mamili. Papež je mlade zato pozval, naj se ne pustijo preslepiti tej bedi.

»Ni res, da je edini način življenja, edini način biti mlad, takšen, da prepustiš življenje v roke trgovcev z drogo ali v roke tistih, ki širijo le uničenje in smrt.«

Jezus nas ne bi nikoli vabil, naj postanemo morilci, ampak nas kliče, da smo učenci. Nikoli nas ne bi poslal umret, vse v Njem je namreč vabilo v življenje, je poudaril papež, ki je nato blagoslovil misijonarske križe, ki jih je prejel po en predstavnik mladih iz vsake od 93 mehiških škofij, in s katerimi bodo začeli misijon evangelizacije po celotni državi.

Papež obiskal katedralo

Papež je po kosilu obiskal katedralo v Moreliji, kjer ga je pozdravilo več kot 600 otrok, med njimi tudi bolniki, pred katedralo mu je druga skupina tudi zapela. Papež jih je spodbudil, naj še naprej iščejo stvari, ki trajajo večno. "Bodite ustvarjalni, iščite lepo, lepe stvari, ki trajajo večno in jih nihče ne more poteptati. Je jasno?"

Papež je otroke blagoslovil in jih prosil, naj ne samo molijo zanj, ampak mu tudi zapojejo, čeprav je sam daleč stran.

Papež duhovnikom redovnikom in bogoslovcem: Ne zapadite v skušnjavo sprijaznjenosti

Papež se je v nagovoru posvečenim navezal na rek: "Povej mi, kako moliš in povedal ti bom, kako živiš, povej mi, kako živiš in povedal ti bom, kako moliš." Vendar pa se moramo molitve naučiti. Tudi Jezus je svoje učence učil z zgledom, ko je z njimi jedel, spal, ozdravljal, molil. Povabil jih je, da bi z njim podelili njegovo življenje in tako so se preko njega dotaknili življenja Očeta. V Njem so izkusili moč in novost, da so lahko rekli: "Oče naš". Jezus je namreč živel tako, da je vedno molil in s svojim življenjem ponavljal: Oče naš.

Naša prva poklicanost je po papeževih besedah izkusiti to usmiljeno ljubezen Očeta v svojem življenju ter jo nato oznanjati svetu. Papež je zato posvečene povabil, naj s svojim življenje izrekajo Oče naš.

Obenem pa jih je opozoril pred nekaterimi skušnjavami, v katere bi lahko zapadli. Prva med njimi je skušnjava sprijaznjenosti. Ta nam po papeževih besedah prepreči, da bi napredovali, oznanjevali in spreminjali stvari na bolje. Poleg tega pa po papeževih besedah nikoli ne smemo pozabiti zgodovine. "Ni se vse začelo z nami, ne bo se vse končalo z nami; zato nam bo dobro delo, če obnovimo zgodovino, ki nas je pripeljala do tukaj", je poudaril.

Pri tem je spomnil na Španca Vasca, ki je postal Indijanec, ker je tako ljubil to deželo. Nase je vzel trpljenje zatiranih in prodanih Indijancev, s čimer se ni sprijaznil, ampak je to spodbudilo njegovo vero, njegovo življenje in sočutje, da je uresničil različne pobude zanje. Bolečina trpljenja njegovih bratov je postala molitev in molitev je postala konkreten odgovor. Zato si je med Indijanci prislužil ime "Tata Vasco", ki v njihovem jeziku pomeni: očka, je povedal Frančišek in zbrane povabil k molitvi, da ne bi nikoli zapadli v skušnjavo sprijaznjenosti in spomina na naše prednike, ki so nas z življenjem učili reči: Oče naš!

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...