Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svinjarija brez kazni

Slovenija | 22.01.2016, 14:03

Po že precej prelitem črnilu o dodatkih za stalno pripravljenost, ki so si jih, sedaj že jasno, nezakonito izplačevali dekani in profesorji ljubljanske univerze, sem upal, da bo ta zgodba v ponedeljek dobila vsaj delni epilog. Izjava ministra za finance Dušana Marmorja, da bo po tem, ko je v žep pospravil 45.000 evrov, predsedniku vlade Miru Cerarju podal svoj odstop, je vlila nekaj upanja, da je malo etičnosti v tej vladi vendarle ostalo. A kaj hitro je sledila streznitev, da ena lastovka še ne prinese pomladi. Premier je le nekaj ur zatem stopil pred javnost in naznanil, da odstopa ne bo sprejel, češ da se je minister opravičil, dejanje obžaloval in denar vrnil. Nekako nisem mogel verjeti, kaj slišim. Trmasto vztrajanje Cerarja, da minister ostane, tudi z izgovorom, da gre za najboljšega finančnika v Evropski uniji, je pokazalo vso bedo tranzicijske levice. Ta je sposobna največjo krajo spremeniti v popolnoma etično potezo.

To, kar si je privoščil predsednik vlade v ponedeljek, je šolski primer politika, ki opravičuje laž. Najmanj, kar sem pričakoval od Cerarja, je da odstop sprejme, k njemu pozove tudi ministrico za šolstvo Majo Makovec Brenčič, ki je sicer prejela nekaj deset tisočakov manj od Mramorja ter opozori tudi dekanko Metko Tekavčič, da bi bilo higienično, da o odstopu razmisli tudi sama. Nič od tega se ni zgodilo. Če sem bil najprej začuden, zakaj ni prišlo do takšnega scenarija, mi je kaj kmalu postalo jasno, da pač roka roko umije. Naivno bi bilo pričakovati, da bo akademsko profesorska smetana, ki nam vlada, s prstom pokazala na svoje kolege, še več, da bi te postavila na cesto. Mislim, da ni potrebno pojasnjevati, da niti en razlog v Mramorjevo opravičilo, ki ga je navedel premier Cerar, ne pije vode.

Že ves teden si poskušam odgovoriti na vprašanje, kakšno sporočilo je s tem dejanjem predsednik vlade poslal svojim državljanom. Eden od komentatorjev je spomnil na besede nekdanje generalne državne tožilke Zdenke Cerar, ki je dejala, da "vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje". Njen sin je šel v ponedeljek še korak dlje in nam dal jasno vedeti, da "vsako kaznivo dejanje še ni svinjarija". Kaj vse je torej pohodil predsednik vlade? V prvi vrsti je popolnoma razvrednotil govorjenje in napihovanje o etiki. Danes si upam trditi, da je z lažjo prišel na mesto, ki si ga ne zasluži, na mesto, ki mu ni kos, in na mesto, kjer lahko kradejo kot srake, nam pa govorijo, da ne vidimo prav.

Premier je pokazal in s ponedeljkovim dejanjem dokazal, da ni kos nalogi. Z besedno zvezo "Slovenec sem. Ne jamram, iščem rešitve!" je hotel pozornost preusmeriti od poglavitne teme. Ni mu uspelo, kajti če je kdo jamral, je jamral in jamra sam. Govoriti več kot sto tisoč brezposelnim osebam, več tisoč ljudem, ki živijo pod pragom revščine, upokojencem z zelo nizkimi pokojninami, družinam, ki komaj zvežejo mesec z mesecem, občinam, ki jim samo jemljejo, in še bi lahko našteval, da naj ne jamrajo, je višek cinizma, ki si ga predsednik vlade ne bi smel privoščiti.

Ampak kot da se nam Cerar smeje v brk, je včeraj na srečanju Združenja Manager svojo globoko misel o jamranju še nadgradil. Dejal je: "Potrebujemo delujočo pravno državo, visoko pravno kulturo. Potrebujemo etiko. Potrebujemo občo družbeno kulturo, v kateri lahko gospodarstvo čuti, da je zaželeno, da pa je soodvisno, da potrebuje tudi državo in javno upravo." In še: "Bodimo odprti, sodelujmo, iščimo priložnosti, bodimo inovativni. Predvsem pa si ne mečimo stalno polen pod noge."

Inovativni gospod predsednik, kako pa? Tako kot sta bila ministra Mramor in Makovec Brenčič pri dodatkih za stalno pripravljenost ali pa vaša stranka pri bitki za državne gozdove? Dejali ste, da potrebujemo etiko. Se globoko strinjam, ampak kakšno? Takšne, kot jo učite in izvajate vi, gotovo ne, ta nas bo ne samo vrnila v čas pred osamosvojitvijo ampak nas bo pokopala. Zmagajo pa vaše besede o metanju polen pod noge. Kdo so ta polena, a vsi tisti, ki komaj preživijo in so se kritično odzvali na vaše odobravanje kraje davkoplačevalskega denarja s strani dekanov in profesorjev. Smo polena novinarji, gospodarstveniki, sindikati? Niste sposobni sprejeti kritike?

Upravičeno se mi po tem tednu zastavlja vprašanje: Gospod predsednik vlade Miro Cerar, ali ste vi popolnoma izgubili stik z realnostjo? Ministra, ki je nezakonito prejel 45.000 evrov, ste pustili pri koritu, tudi ministrico, tri dni kasneje pa razrešili državnega sekretarja, ki je odtujil nekaj paštet in jušnih kock. A nas res imate za popolne bedake? Kje ste pustili etiko, o kateri so vas polna usta? Videti je, da je z dnem, ko ste postali predsednik vlade, splavala po Ljubljanici.

Svetujem vam, da stopite med ljudi. Da pripravite posvet z državljani, ki vam bodo jasno in glasno povedali, da niste kos nalogi, če že sami niste ugotovili ali vas o tem ne prepričajo sodelavci. Želim si, da bi namesto državnega sekretarja Boštjana Šefica vi vodili sestanke z župani občin, ki so vpete v reševanje migrantske problematike in bili tako kot on v Kidričevem izžvižgani. Upam, da bi vas vsaj to streznilo, da niste na pravi poti. Do takrat pa nam ostane le upanje, da po zimi vedno pride pomlad.

Prisluhnite posnetku komentarja.

Slovenija, Politika, Komentar tedna
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...