Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
papež pred vhodom v rimsko sinagogo (foto: splet)
papež pred vhodom v rimsko sinagogo

VIDEO: Papež obiskal rimsko sinagogo

Svet | 17.01.2016, 17:24 Marjana Debevec

Papež Frančišek je popoldne obiskal rimsko sinagogo. Danes namreč obhajamo 20. dan za poglobitev in razvoj dialoga med katoličani in Judi. V svojem slogu, ki zagovarja predvsem kulturo dialoga in srečanja, se je sveti oče ob prihodu v sinagogo dolgo časa zadržal v osebnih stikih z vsemi navzočimi in z mnogimi spregovoril nekaj besed. Posebno pozornost je namenil preživelim v taboriščih druge svetovne vojne in imamu Yahyi Pallaviciniju, ki je sam želel biti navzoč na današnjem srečanju. V nagovoru pa je odločno obsodil nasilje človeka nad človekom, kar je v nasprotju z vsakim verstvom.

V imenu Judovske skupnosti je papeža pozdravila predsednica Judovske skupnosti v Rimu Ruth Dureghello in zatrdila, da je papežev obisk dokaz, da je medverski dialog mogoč. Spomnila je tudi na zgodovinski obisk papeža Janeza Pavla II. in kasneje tudi obisk Benedikt XVI. Judje in katoličani naj bi skupaj iskali rešitve, da bi se borili proti zlu današnjega časa. Odgovornost imamo, da skupaj naredimo naš svet lepši za naše otroke, je poudarila. Spomnila je na papežev obisk Izraela in na njegove besede, ki spodbujajo mir. Odločno se je uprla terorizmu, ki je prizadel tudi Izrael in za katerega nikoli ne obstaja opravičilo.

Spomnila je na tragedijo holokavsta, ob kateri so takrat mnogi molčali. Danes zato ne smemo molčati pred nasiljem, je poudarila.

Zatem je spregovoril predsednik judovskih združenj Italije Renzo Gattegnia. Spregovoril je o zgodovini odnosov med Katoliško Cerkvijo in Judovsko skupnostjo. Posebej je izpostavil dokument Nostra aetate, ki je nastal pred 50. leti. Poseben pomen temu dialogu daje papež Frančišek, je poudaril Gattegnia. Večkrat je namreč sveti oče izrekel ali zapisal stavke, ki so izpostavljali pomen judovstva. Sicer pa je tudi Gattegna izpostavil nujnost povezovanja kristjanov in Judov v boju proti terorizmu.

Zbrane je nato nagovoril tudi prvi rabin Riccardo di Segni, ki je papežu dejal, da je njegov obisk znamenje novega obdobja odnosov z Judostvom. Hkrati pa je tudi izjemnega pomena ne le za rimsko skupnost, ampak tudi za vse Jude po svetu, da je papežev obisk sinagoge potekal ravno v času leta usmiljenja. Tudi Judje poznajo jubilejna leta, v katerih odpustijo vse dolgove, je povedal di Segni. Ob tem je pozval k sodelovanju med verstvi v dobro vseh ljudi.

Nato je zbrane nagovoril še papež Frančišek. Povedal jim je, da so mu zelo pri srcu stiki z Judi. Spomnil je na zgodovino odnosov, ki so postali prijateljski, saj se čutimo bratje in sestre pred Stvarnikom. Zato poskušamo vedno bolj sodelovati. Edinstvena vez med krščanstvom in judovstvom predstavljajo skupne korenine, zato naj bi se Judje in kristjani čutili bratje ter skupaj gradili prihodnost, je pozdaril. Že Janez Pavel II. je Jude imenoval starejši bratje, saj vsi pripadamo isti družini Boga. Frančišek je, kot že njegovi predhodniki, odločno obsodil vsako obliko antisemitizma in nato na kratko povzel korake v judovsko katoliškem dialogu.

Kljub temu, da Cerkev oznanja odrešitev v Kristusu, priznava ljubezen do Izraelskega Boga in svoje korenine, je poudaril papež in nato spregovoril o velikih skupnih izzivih. Omenil je rešitev ekološkega vprašanja, konflikte, vojne, nasilje, nepravičnosti. Zato naj bi si skupaj odločno prizadevali za mir in pravičnost. Nasilje človeka nad človekom je v nasprotju z vsako religijo, ki je vredna tega imena, še posebej s tremi monoteističnimi verstvi, je poudaril. Življenje je sveto, saj je Božji dar, je dejal. Posebno pozornost naj bi po njegovih besedah namenili ubogim, zavrženim in nezaščitenim. Nasilje in smrt ne bosta imeli zadnje besede pred Bogom, ki je Bog ljubezni in življenja. Naj nam pomaga po vsem svetu ustvarjati logiko miru, sprave, odpuščanja in življenja, je dejal sveti oče.

V nagovoru se je sveti oče spomnil vseh žrtev holokavstva, ki nas opozarjajo, da je treba vedno delati za človekovo dostojanstvo.

Papeževemu nagovoru, ki so ga navzoči sprejeli z bučnim ploskanjem, je sledila še izmenjava darov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...