Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Pazimo na čebele (foto: ARO)
Pazimo na čebele

Kmetijska oddaja: Pregledno o aferi v čebelarstvu

Kmetijstvo | 28.12.2015, 09:46

Polemika med čebelarji in veterinarji se je v minulem tednu nadaljevala. V naši nedeljski kmetijski oddaji smo pripravili celoten pregled povedanega. Ob robu afere, ki je razkrila velike razsežnosti zdravljenja čebel z neregistriranimi pripravki, namreč čebelarji na eni strani opozarjajo na neurejenost trga z zdravili pri nas in veterinarski stroki očitajo, da ne skrbi ustrezno za zdravstveno varstvo čebel, veterinarji pa te njihove navedbe zavračajo.

Židan: Pričakujem, da bodo korigirali akcijski načrt nadzora...

Pristojni minister Dejan Židan je tik pred prazniki v oddaji Slovenska dežela napovedal posebej poostren nadzor neoporečnosti medu v prihodnjih mesecih in o svojem pogledu na dogajanje dejal:

"Poleg klasičnih prekrškov se pojavljajo tudi nove oblike kriminala, ki so hujše sorte, recimo proizvodnja nelegalnih zdravil je potencialno zelo nevarna stvar in je izrazito, v naših očeh, ki smo odgovorni za varnost hrane, nezakonita. Temu se morajo pristojne službe prilagoditi. One morajo ugotoviti, če je kaj narobe in morajo postopke pripeljati do konca.

Židan je pohvalil Upravo za varno hrano, "da je naredila, kar je naredila", a dodal: "Seveda pa pričakujem, da bo poostreno nadzorovala in skrbela za našo varnost tudi naprej." Židan predvideva, da bodo na Upravi na podlagi zadnjih ugotovitev korigirali akcijski načrt števila nadzorov na tem področju in jasno pove: "Ministrstvo je odgovorno za prehrano, glavna prioriteta nam je varnost potrošnika. Tako da pričakujemo od pristojnih služb, ki nadzirajo, kot od proizvajalcev, da se zavedajo, da ima varnost potrošnika prednost pred vsemi drugimi cilji."

Boštjan Noč: Cene zdravil so previsoke!

Na anomalije na trgu z zdravili za čebele pa čebelarji opozarjajo že dalj časa. Tudi letošnjega avgusta je ob robu ene od tiskovnih konferenc Boštjan Noč, predsednik ČZS povedal: "Isto zdravilo, v enaki škatlici, ki sem ga kupil pri veterinarju, ki je uvoženo s Češke, tam stane slabe 4 EUR pri nas pa 13.60 EUR. To pa ne gre skupaj!... Črni trg se razvija takrat, ko nekaj ne štima. In tukaj so cene previsoke. Nesorazmerne s tujino. Govorimo o popolnoma enakih sredstvih."

Veterinarji: Za med čebelarjev, ki so uporabljali zdravila s črnega trga, ne moremo trditi da je varen.

Dekan veterinarske fakultete Andrej Kirbiš in predsednik veterinarske zbornice Borut Zemljič pa sta v torkovi izjavi za medije zavrnila očitke čebelarjev, da veterinarska stroka v Sloveniji ne skrbi ustrezno za zdravstveno varstvo čebel, ne nudi ustrezne pomoči pri zdravljenju varoze in ne omogoča preskrbe čebelarjev z registriranimi zdravili proti tej bolezni.

V izjavi za javnost je še zapisano, da vsekakor lahko za med slovenskih čebelarjev, ki so uporabljali preverjena in odobrena zdravila, zagotovo trdimo, da je varen, tega pa ne moremo trditi za med čebelarjev, ki so uporabljali zdravila s črnega trga.

Veterinarska stroka ocenjuje, da so med ali izdelki iz medu, v katerih so dokazali katerekoli koncentracije prepovedanih snovi, kot sta klorfenvinfos in rotenon, neuporabni in zdravstveno neustrezni za prehrano ljudi.

Čebelarsko zvezo Slovenije veterinarji tudi pozivajo, naj spodbuja ustrezno uporabo zdravil, prav neprestano javno polemiziranje o previsoki ceni zdravil, pa po mnenju veterinarjev negativno vpliva na zanimanje čebelarjev za registrirana zdravila.

Židan: Preverili bomo delovanje veterinarske službe v čebelarstvu.

Glede očitkov čebelarjev, da je trg z zdravili v Sloveniji neurejen, je v pogovoru za STA minister Dejan Židan spomnil, da se je nekaj stvari na tem področju že spremenilo. Zdravila od letošnjega leta namreč niso dostopna le pri uradnih veterinarjih, ampak tudi na izbranih veterinarskih postajah.

A čeprav so veterinarska zdravila v Sloveniji zaradi postopkov registracije in uvoza zaradi majhnega trga dražja, je treba čebele in druge živali zdraviti, pavi minister in dodaja, da je v ta namen potrebno in dovoljeno uporabljati samo zdravila, ki so legalna. Vseh ostalih se ne sme uporabljati. To ni dovoljeno in ne more biti del dobre čebelarske ali živinorejske prakse," je še dodal v intervjuju za STA v katerem je napovedal tudi preveritev delovanja veterinarske službe v čebelarstvu.

ZPS: Obsežno testiranje bi bilo zaželjeno!

Tik pred prazniki pa se je oglasila tudi Zveza potrošnikov Slovenije in pozvala k obširnejšemu nadzoru, ki bi ga glede na razsežnost problema "nedvomno morale čim prej izvesti nadzorne inštitucije, če želijo zaščititi zdravje potrošnikov in povrniti ugled tistim čebelarjem, ki spoštujejo predpise". Za STA so v Zvezi potrošnikov Slovenije še zapisali, da "glede na aktualno situacijo, ki je razgrnila pomanjkljiv nadzor ter nerazumno ravnanje skoraj 80 odstotkov čebelarjev glede uporabe nedovoljenih zdravil za zatiranje varoze, bi bilo testiranje zelo zaželeno," saj bi potrošniki le na ta način prejeli nedvoumen odgovor, brez skrivanja imen, kateri med ne vsebuje nedovoljenih zdravil.

Še vedno pa v zvezi z rezultati nadzora uporabe neregistriranih zdravil za zatiranje varoje pri čebelah odmevajo izjave vodje Centra za zastrupitve pri UKC Ljubljana, dr. Mirana Brvarja, ki je po izbruhu afere dejal, da med čebelarjev, ki so za zdravljenje čebel uporabljali sporno zdravilo podjetja Apis M&D, ni varen in da ga je treba izločiti iz prometa.

Pri tem je bilo posebej izpostavljeno dejstvo, da so v nekaterih vzorcih odvzetih pri čebelarjih našli sicer izredno majhne ostanke klorfenvinfos-a in razpadnih produktov rotenon-a.

Na te trditve se je minuli teden odzval tudi minister Dejan Židan, ki je za STA dejal, da mora tisti, ki ima podatke o tem, da so določene mejne vrednosti za ostanke zdravil v medu napačne ali predstavljajo tveganje, to skupaj z materialnimi dokazi takoj sporočiti ministrstvu, da bi o tem obvestili pristojne na evropski ravni.

Komentar uredništva

Ob vsem dogajanju v zvezi z nadzorom neoporečnosti medu se postavlja temeljno vprašanje, ali je prav, da se za pesticide (insekticide), ki se jih po zakonodaji EU sploh ne sme uporabljati v kmetijstvu oziroma čebelarstvu, pri nadzoru medu in satja z medom, določi mejne vrednosti, v tem primeru klorfenvinfos-a in razpadnih produktov rotenon-a, ki se še smejo pojaviti. Prav to so namreč naredili na Upravi za varno hrano v med letošnjim nadzorom, med katerim so morali z namenom nadzora pojava vseh mogočih kemikalij v medu, razviti tudi nove metode labolatorijskih preiskav. Ta njihova odločitev sicer temelji na zahtevah zakonodaje EU, a kot je razumeti izjave uradnih veterinarjev, pa tudi dr. Mirana Brvarja s Centra za zastrupitve UKC Ljubljana, teh snovi v medu preprosto ne sme biti.

Kmetijstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...