Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Topel sprejem pesnika, prevajalca, in kritika enoumja Nika Grafenauerja

Dogodki | 18.12.2015, 10:10 Nataša Ličen

V Prešernovi dvorani slovenske akademije znanosti in umetnosti so v sredo, 16. decembra, počastili petinsedemdeseti  življenjski jubilej Nika Grafenauerja. Pesniku, prevajalcu in akademiku so se poklonili njegovi prijatelji, kolegi in sodelavci založbe Mladinska knjiga, s katero je sodeloval polnih triindvajset let.

Slovesnost sta pripravili že omenjena založba in založba Grafenauer. Po besedah jubilanta je v založbi deloval s polno paro, v svet so prodirali s slikanicami in hodili po sejmih. Bilo je živo obdobje, ki se ga rad spominja, med drugim tudi zaradi ljudi, s katerimi je delal.

Predsednik uprave založbe Mladinska knjiga Peter Tomšič je poudaril zavedanje, da so založbe samo okvir, ki bi brez ustvarjalcev težko obstajale. Grafenauer po njegovih besedah sodi med večje: "Mladinski knjigi je ne samo kot avtor, temveč tudi kot urednik dal trdo držo in hrbtenico, ki jo ima še danes. Zaželel mu je, da bi zapisal še kaj, ne samo na pesniškem področju, tudi kot kritični mislec o tem, kar čuti in vidi v slovenskem prostoru. Želje so eno ... AMPAK stvarnost je žal drugačna."

Grafenauer bi ponudbo sprejel, če bi mu dali na voljo satirični list. Prepričan je namreč:, "da je kritična zavest danes v upadanju, namesto da bi bila v porastu. Kot narod po njegovem mnenju duhovno tonemo in smo čedalje nižje na lestvici evropskih nacij. Zato bo verjetno od lepih želja in besed ostalo samo leporečje."

Posebej za to priložnost je povedal tudi naslednjo pesem:

Mama

Mama je od vseh ljudi

najboljša na svetu,

ker se mi rada smeji

in ker je par očetu.

Z mamo se oče poljublja,

z njo hodi spat in z njo vstaja

in kar naprej ji obljublja

vse od kraja.

Z njo se fotografira,

objet preko rame,

in z njo se prepira,

kadar se vleče zame.

Mama očetu bere misli

in vse njegove želje ugane.

Pomaga mu, kadar so dnevi kisli,

ali če z levo nogo vstane.

Mama ne more biti sama,

ali imeti za par kakšnega strica.

Saj vsi vemo, da je mama

boljša očetova polovica.

Le kako bi bilo očetu

brez mame,

ko bi ga le pol hodilo po svetu

in nič ostalo zame?

Dogodki
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...