Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina (foto: Ingimage)
Družina

Vodeb: Otrokova pravica do moškega očeta in ženske matere je nad vsem

Slovenija | 14.12.2015, 07:56

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o kateri bomo odločali v nedeljo, je v nasprotju z več členi ustave. To opozarja teoretski psihoanalitik Roman Vodeb. Kot dodaja, je vsebina absurdna in paradoksalna, zato tak dokument sploh ne bi smel priti v parlamentarni postopek, kaj šele, da bi poslanci odločali o njem. Prepričan je, da pravniki niso opravili svoje naloge, zato morajo zdaj ukrepati državljani. V nasprotnem primeru nas čakata kaos in razpad družbe.

Vsi, ki se ukvarjajo s psihoanalizo, po Vodebovih besedah vedo, kakšna je vloga očeta in kakšna je vloga mame. Kot pojasnjuje, mora otrok na neki ravni misliti genitalno različnost moškega in ženske. Spolna identiteta se konstruira skozi ojdipov in kastracijski kompleks. Od vsega tega je odvisen tudi razvoj mentalnega zdravja, katerega temelj je, tako Vodeb, moralno razsojanje. "Način kako človek v odraslosti čuti, kaj je moralno prav, se sformatira pri treh, štirih, petih, šestih letih." Moralno razsojanje je ključno za to, da se neka družba razvije po moralnem imperativu. Kot primer je Vodeb navedel krajo. "Moralno razsojanje otrok, ki so imeli ojdipalno zdraho in s strani očeta niso čutili kastracijske pretnje, ampak se na primer bojijo mame, je povsem drugačno. Če oni nekaj ukradejo, jih ne peče vest, ampak se samo bojijo kazni."

Da otrok ojdipov in kastracijski kompleks klasično razreši z očetom in mamo, po Vodebovih navedbah razumejo tudi psihoanalitiki, ki so LGBT aktivisti, a ti rešitev vidijo v terapiji. Vendar na tej točki ne znajo razmišljati kot pravniki, opozarja Vodeb in tako omenja pravni paradoks novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. "Če vemo, da se otrok ne bo razvil v moralno trdno osebnost, če vemo, da z istospolnima staršema otrok psihično ne bo tako trden, da bo način njegovega moralnega razsojanja spotaknjen na račun zakona, tega ne smemo sprejeti." Ker otroka prikrajšuje za normalno spolno identiteto in moralno razsojanje, sporna novela zakona po Vodebovih besedah celo krši ustavo.

Ustavo krši tudi zato, ker poleg otrok ne varuje družine, materinstva in očetovstva. "Ko to berejo pravniki, ustavni pravniki, jih mora boleti glava. V nekem trenutku morajo imeti moralno razsodnost in reči bobu bob, reči, da tak zakon ne more iti v eter, sploh ne bi smel priti v parlament, ker je absurden." Če nimamo nekega sveta modrecev, mora odločiti večina. "Ta spolna frustracija se ne more vtkati v zakonodajo na tak način, kot želijo LGBT aktivisti."

Če bodo ljudje poslušali lastno vest, lastno intuicijo in ne nasedali levim političnim voditeljem in ideologom, bodo, tako Vodeb, odšli na referendum in glasovali proti. "Otrokova pravica do moškega očeta in ženske matere mora biti na prvem mestu, ne glede na generalno politično opredelitev," še dodaja Vodeb.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...